Siguranta in masina

In fiecare an, la nivel mondial, peste 25.000 de copii isi pierd viata in accidente de masina, ara­­­ta statisticile. Zilnic, in Europa, doi copii cu varste sub un an mor intr-un accident rutier.

Si viteza mica ucide!
Aproape jumatate dintre accidentele care au ca victime copii se petrec pe o raza de 3 km in apropierea casei. Cum parin­tii nu se mai deranjeaza sa instaleze copilul in scaun, fiind vorba despre un drum scurt, si prefera sa-l ti­­­­­­na in brate, consecintele, chiar in cazul unei viteze mici, sunt dezas­­truoase.

Intr-o coliziune produsa la o viteza de 50 km/ora, greutatea se multiplica de aproximativ 30 de ori – un copil de 30 de kilograme se transforma intr-un „proiectil mortal de aproape o tona, iar puterea impactului asupra lui, la viteza mentionata, este similara cu cea care s-ar inregistra in urma unei caderi de la etajul trei al unui bloc. Chiar si atunci cand copilul e asezat in scaun, acesta nu poate oferi protectie daca cel mic nu este prins corespunzator in centuri.

Varste mari, riscuri mari 
Studiile arata ca, paradoxal, copiii intre 4-8 ani sunt mai expusi in cazul unui accident. Pentru ca cei mai multi dintre parinti nu mai investesc si intr-un inaltator, odata ce copiii au iesit din aria de acoperire a unui scaun clasic pentru masina.

Pe de alta parte, intr-un acces de inconstienta, unii pa­­­­­rinti isi lasa copiii pe scaunul din fata al masinii cu mult inainte ca acestia sa implineasca 12 ani (varsta minima de la care este permisa, conform codului rutier, prezenta unui copil pe scau­nul din fata al masinii, cu centura de siguranta). Nu mai vorbim despre cazurile in care adulti iresponsabili isi tin copilul mic in brate, chiar pe locul soferului (personal am vazut cel putin trei astfel de cazuri in ultimul an).

Fara exceptie 
Odata ce sunteti constienti de pericolele la care expuneti copiii mici in lipsa unui scaun de masina si a folosirii lui corecte, trebuie sa va asigurati ca toti cei care au in grija copilul respecta regulile de sigu­ranta la drum.

Daca bunicii sunt cei care duc copilul intr-un parc mai indepartat, cu masina, montati scaunul copilului in masina lor. Este, intr-adevar, un efort suplimentar sa faceti o mutare dintr-o masina intr-alta, apoi la loc in masina voastra, dar ganditi-va ca puteti salva viata copilului vostru. La fel, daca cel mic este dus la gra­­dinita sau scoala cu un microbuz, verificati ca acesta este prevazut cu scaune pentru copii si centuri de si­­gu­ranta corespun­zatoare. Oricat de bun ar fi un sofer, inciden­te se in­­­­­tam­­­pla, iar daca cei mici sunt sin­guri in spatele masinii, panica e un factor in plus de risc.

Pentru varste mici 
Incepand de la 3 luni, cand muschii gatului copilului si cei care sustin coloana s-au mai dez­vol­­tat, iar bebe isi tine capul mai bine, poate fi instalat semiculcat in cosuletul auto. Pana „implineste 10 kilo­grame, copilul mic trebuie sa stea in scaunul auto montat in directia inversa de mers, pentru mai multa siguranta.

Multi parinti invoca drept argument pentru intoarcerea scau­nul in directia de mers o pozi­­­­tie inconfortabila a bebelusului care ar avea prea putin spatiu la picioare. Exista, insa, pe piata sufici­ente mo­dele confortabile si spatioase, iar pe de alta parte, este de preferat sa aiba mai putin spatiu pentru picioa­­re, dar sa aiba coloana in siguranta in cazul unui eventual impact…

Text: Arhiva Edipresse; Foto: DREAMSTIME.
 


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Sfaturi practice
Buton