Siguranta copilului tau

Telefoanele mobile, telecomenzile, cheile, bauturile (fierbinti sau alcoolice, lasate pe noptiera), medicamentele de orice fel, scrumierele, tigarile nu au ce cauta in camera copilului.

Pericole ascunse

Cum bebelusul petrece foarte multe ore din zi in patut, culcusul lui trebuie sa fie pregatit cu mare atentie si sa se afle sub supraveghere. Daca pentru alte articole de folos in cresterea unui copil folositi politica second-hand, nu o faceti si cand e vorba despre pat. Alegeti un model simplu, din lemn (nu din fier forjat, cu multe modele, tepi si bumbi – nu ridicati din sprancene, am vazut personal acest gen de mobilier in camerele bebelusilor), cu distanta de 7-10 cm intre bare, astfel incat capul celui mic sa nu fie prins vreodata intre stinghii.

Pozitionare

Nu plasati niciodata patul copilului langa fereastra – nu pentru ca s-ar putea ridica si ar deschide-o (desi s-au mai vazut cazuri), ci pentru ca exista riscul sa se incurce in perdele, sa traga asupra lui galeria sau sa se stranguleze in snururile jaluzelelor. Sa nu credeti ca cel mic e in siguranta daca intre fereastra si patul lui exista o piesa de mobilier, dimpotiva – se poate catara pe ea si de acolo pana la un cumplit accident nu mai este decat un pas.

Doarme cu parintii

Daca cel mic are domiciliul temporar in camera adultilor (desi, din multe considerente, nu este neaparat cea mai buna optiune), fiti foarte atenti la veioze, masute de toaleta, orice piesa de
mobilier care poate fi mutata fara efort. Regula de siguranta este urmatoarea – ghemuieste-te pe vine, uita-te in jur (de la nivelul micutului tau), vezi ce intra in raza lui vizuala si considera totul o potentiala amenintare…

Interzise

Mobilele, telecomenzile, cheile, bauturile (fierbinti sau alcoolice, lasate pe noptiere), medicamentele de orice fel, scrumierele, tigarile nu au ce cauta in camera copilului. Si daca tot vorbim despre tigari, ar trebui sa mentionam ca in casa cu un copil mic fumatul trebuie sa fie cu desa­vrsire interzis. Este unul dintre factorii responsabili pentru sindromul de moarte subita (SIDS).

Fara adaosuri

Ne referim la pernute, dantelute, jucarioare din materiale pufoase, dar si alergene, maimutoiul cu care adoarme (sa fim seriosi, tot parintii induc aceste obiceiuri, copilul doarme bine-mersi si fara catelusul sau iepurasul pus acolo de parinti) – nimic din toate acestea nu are ce cauta in patutul copilului. Si inainte de a agata o juca­rioara deasupra patului, cercetati-o cu atentie.

Alte pericole

Plantele decorative pot fi extrem de toxice pentru un nou-nascut. Daca alegeti sa asezati un ghiveci in camera copilului, interesati-va foarte bine ce specie este, ce paraziti poate atrage si care sunt pericolele pe care le prezinta. Uneori, doar simpla prezenta a unei plante in camera a declansat alergii severe in cazul celui mic, deranjamente stomacale, ameteala, convulsii, temperaturi peste 39 °C etc.

Animalele (oricat de curate si dresate ar fi, si oricat de mult le-am iubi) nu au ce cauta in camera unui copil mic. Pisoiul, papagalul, catelul familiei ar trebui tinuti departe de copil.

Text: Arhiva Edipresse; Foto: DREAMSTIME.
 


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Sfaturi practice
Buton