Şi bebeluşii fumează!?

Când vine vorba de fumat, bebeluşii sunt cei mai sensibili. Bolile cauzate de fumul de ţigară sunt extrem de grave, încă din viaţa intrauterină. Aşa că renunţă cât mai repede la ţigări!

La fiecare opt secunde, o persoană care fumează pasiv, moare.

Din nefericire, în fiecare an, aproape jumătate din numărul copiilor din lume respiră un aer poluat de fumul de ţigară.

Te sperie aceste cifre? Adu-ţi aminte de câte ori ţi-ai lăsat copilul în apropierea unor încăperi pline de fum de ţigară sau în apropierea unor persoane fumătoare?

De câte ori, chiar tu, ca părinte fumător, te-ai apropiat de bebeluşul tău după ce ţi-ai luat o binemeritata pauză de… ţigară?

 

Fumător de nevoie
Fumatul pasiv presupune inhalarea involuntară a fumului de ţigară. Şansele de a dezvolta o afecţiune pulmonară sau probleme respiratorii cresc cu fiecare ţigară aprinsă în preajma nefumătorilor.

Dacă adulţii au deplină libertate de a-şi alege mediul în care să trăiască şi în care să-şi desfăşoare activităţile, copiii, în schimb, sunt dependenţi de hotărârile părinţilor.

În acest caz, tu – ca părinte – eşti singurul în măsură să controlezi sănătatea copilului tău. Trebuie să te asiguri în permanenţă că în apartamentul sau în casa în care locuiţi nu se fumează, iar camerele sunt aerisite zilnic.

În cazul în care aveţi musafiri fumători, cel mai bine ar fi să le explicaţi că fumatul le poate face rău copiilor, indiferent că sunt sau nu în aceeaşi cameră cu voi.

Dacă fumatul nu poate fi evitat, puteţi stabili o întâlnire în oraş, de data aceasta fără copii.

În cazul copiilor care trăiesc în familii de fumători, riscul de a se apuca de fumat la o vârstă fragedă este de două ori mai mare.

 

La ce risc îl expui pe cel mic
Copiii sunt, de departe, cei mai sensibili, deoarece organismul lor este în plin proces de dezvoltare.

Inhalarea în repetate rânduri a fumului de ţigară poate determina apariţia unor crize frecvente de astm, dificultăţi în respiraţie, otite, precum şi iritaţii ale nasului, gâtului, pieptului şi ochilor, dureri de cap sau ameţeli, greaţă sau tulburări de concentrare.

Ce se întâmplă însă cu mamele însărcinate care nu au suficientă grijă nici de propriul organism, nici de cel al fătului din pântece?

Acestea trebuie să ştie că fumatul pasiv poate determina creşterea riscului de avort spontan sau naştere prematură.

La acestea se adaugă posibilitatea unui retard de creştere intrauterină, malformaţii congenitale, greutate mică la naştere, ba chiar şi moartea bebeluşului înainte ca acesta să se nască.

Sindromul morţii subite

Multe dintre efectele fumului de ţigară asupra bebeluşilor devin cauze ale sindromului morţii subite care apare, în cele mai multe cazuri, la copii mai mici de şase luni.

În majoritatea cazurilor, bebeluşii mor în timpul somnului, fără să prezinte în prealabil anumite semne de îmbolnăvire.

Cercetările dezvoltate în jurul acestui sindrom au arătat că o substanţă din cele 4.000 cunoscute, pe care le are o ţigară, poate afecta creierul bebeluşului, împiedicându-l să mai funcţioneze corespunzător.

 

Cum se poate lupta împotriva fumatului?
Prin măsuri legislative de protecţie a persoanelor de expunerea la fumul de ţigară, prin programe de educare şi sensibilizare a persoanelor expuse la fumat. Nu în ultimul rând, prin conştientizarea responsabilităţii pe care o avem, în calitate de părinţi sau viitori părinţi.

 

Fără tutun, doar o zi pe an
În România, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a declarat data de 31 mai „Ziua Mondială fără tutun, prilej cu care cele mai multe ONG-uri sau grupări care militează împotriva fumatului le reamintesc oamenilor că… fumatul dăunează grav sănătăţii lor şi a celor din jur.

 

În Europa
În timp ce în Belgia fumatul este permis doar în locuri cu sisteme de ventilaţie şi dispozitive de filtrare a fumului, în Danemarca nu există restricţii în baruri, restaurante, cluburi, hoteluri sau cinematografe.

În Italia, în schimb, amenzile ajung şi până la 250 de euro pentru cei care fumează în cinematografe, spitale, birouri, autobuze sau şcoli.

Legea acordă o atenţie specială femeilor însărcinate şi celor mici. Cei care fac greşeala să fumeze în prezenţa unei viitoare mame sau a un copil riscă să primească amenzi usturătoare.

 

Departe de ţigară
Ventilaţiile sau sistemele de aerisire din încăperile în care se fumează nu reduc în totalitate expunerea bebeluşului la fumul de ţigară.

 

Foto: shutterstock.com


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Bebelusul
Buton