Medicii trag un semnal de alarmă! Ce greseli fac romanii cand incep diversificarea

După ce s-au confruntat cu cazuri grave, medicii trag un semnal de alarmă subliniind ce greșeli fac românii când încep diversificarea.

Alți doi copilași de șase, respectiv șapte luni, au ajuns la sfârșitul săptămânii trecute la Spitalul Marie Curie din Capitală și au fost diagnosticați cu Sindrom Hemolitic Uremic. Medicul Mihaela Bălgrădean, şeful secţiei de Nefrologie susține că în cazul lor este de vină diversificarea precoce, mai exact introducerea cărnii în alimentație mai devreme de 10 luni.

Părinții celor doi bebeluși au mărturisit că micuții au mâncat supă- cel de șase luni- și sarmale- cel de șapte luni. Medicul susține numai că sarmalele erau complet interzise și a supus rinichii copilului la un efort incredibil, dar și că nu ar trebui carnea să fie introdusă înainte de 10 luni, indiferent că este de pui, curcan sau vită.

'Cei doi copii au şase şi respectiv şapte luni. Este vorba despre un băieţel şi o fetiţă. Fiecare dintre ei a consumat, într-un fel, carne. Primul dintre ei a primit supă, iar al doilea, sarmale. Pentru că, nu-i aşa, copilul, la şapte luni, trebuie să guste', a spus, pe un ton ironic, dr. Mihaela Bălgrădean

Ea mai spune că micuțul căruia părinții i-au dat sarmale s-a prezentat în starea cea mai gravă.

„Cel care a consumat supă se simte mai bine, dar va rămâne în continuare sub observaţie în următoarele câteva zile. Celălalt copil, „sărmăluţă', nu se simte la fel de bine, boala lui este în plină desfăşurare. Face dializă şi va avea nevoie de terapie susţinută în continuare', a declarat medicul Mihaela Bălgrădean, şeful secţiei de Nefrologie a Spitalului „Marie Curie'.

Spre surprinderea multor părinți, medicul le-a atras atenția să nu introducă carne în meniul copiilor sub 10 luni, iar cea de porc nu înainte de doi ani.

Carnea nu era indicată în niciun caz la vârsta de 7 luni şi jumătate, cât are el, pentru că în nicio prescripţie de diversificare alimentară nu figurează carnea, din mai multe motive. Tubul digestiv al copilului nu e maturizat pentru a procesa un astfel de aliment, până la vârsta de doi ani şi, aşa cum se ştie, este vorba despre o cantitate mare de proteine pe care nu trebuie să o primească în exces, la această vârstă.

 Dacă vedeţi pe internet reţete în care se recomandă carnea, la vârsta de şase luni, ar bine să ştergeţi acele informaţii. În noile scheme de diversificare carnea de introduce în meniul copilului începând cu vârsta de 10 luni. Dar în niciun caz cu carne procesată de genul sarmale, perişoare, mici, sarmale, cum noi am întâlnit în multe dintre cazurile de sindrom hemolitic uremic. Când se introduce carnea în alimentaţie se începe cu cea de pui, apoi de vită', a mai spus Mihaela Bălgrădean.
 
 
 
 
Foto: hepta

URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Copilul tau
Buton