Dragi părinți,
Micuţa prințesă Sofia, din noul serial de desene animate prezentat la Disney Junior, „Sofia Întâi', arată că viața regală este într-adevăr diferită, dar că, în esență, oricine poate învăța să aibă un comportament demn de un prinţ sau de o prinţesă. Prin personalitatea demonstrată, prin atitudinea din viața de zi cu zi și, mai ales, prin onestitatea și amabilitatea de care dă dovadă în relația cu cei din jurul său.
Ca mamă, știu că nu este o sarcină uşoară să îi formezi pe copii, astfel încât să fie respectuoși, dar să nu își piardă naturalețea. Toţi ne dorim să avem copii cu personalități sensibile la lumea înconjurătoare, copii generoși și cu încredere în propriile forțe, care să pășească în lume îndrăzneţi și plini de curiozitate, din care să se bucure în primul rând de viață!
Odată cu lansarea serialului Sofia la Disney Junior, mă bucur să vă pot oferi câteva sugestii pe care le puteți folosi în educația copiilor voștri. Vă invit să oferiți aceste sfaturi micuților voștri într-un mod cât mai jucăuș şi atrăgător pentru ei.
Cu drag,
Andreea Marin, mămica Violetei
Multe salutări
Ajunsă pentru prima dată la curte, Sofia trebuie să învețe să salute familia, oaspeții și poporul așa cum se cade pentru o prințesă, adică printr-o mișcare grațioasă a mâinii și făcând reverențele corespunzătoare. Pentru tine va fi mai simplu să saluți întâmpinându-ți cunoscuții cu un „Bună ziua' politicos, însoțit eventual de o strângere de mână.
Pentru că a ajutat o pasăre micuță să se reîntoarcă în cuibul său, Sofia a primit drept răsplată din partea amuletei sale magice un dar deosebit: acela de a vorbi cu animalele. Oferă-ți sprijinul celor care au nevoie chiar și atunci când nu se întrevede o răsplată. Este frumos, de exemplu, să le oferim persoanelor mai în vârstă locul în autobuz sau să ținem ușa deschisă cuiva, dacă nu are mâinile libere. Te vei bucura de zâmbetul și recunoștința celor pe care i-ai ajutat!
„Mulțumesc și „Te rog'
Indiferent cui te adresezi, prietenilor sau străinilor, funcționarului de la Poștă sau vânzătoarei, fraților sau părinților, formula „Te rog' este necesară și… magică! La fel de firesc este să spui 'Mulțumesc', atunci când primești ceva – fie că este vorba de un cadou, de dulciuri sau dacă cineva te-a ajutat în vreun fel.
Sunt numai urechi!
La palat, Sofia trebuie să învețe să îi asculte pe cei care îi vorbesc și să îi lase să termine ce au de spus, înainte să răspundă. Chiar și atunci când se joacă cu frații săi, se cuvine să procedeze astfel.
Și în afara palatului – în mijlocul familiei tale sau la grădiniță – este politicos să îi asculți cu atenție pe oamenii care vorbesc cu tine, să astepti să termine ce au de spus și să te uiți la ei în tot acest timp.
Sofia a învățat de la animalele vorbitoare cât este de important să te imaginezi în locul altor ființe și să ții cont de sentimentele lor. Pentru că fiecare percepe o anumită situație în mod diferit.
Încearcă și tu, în situații conflictuale, să-ți imaginezi că ești în locul celuilalt. Astfel poți înțelege mai bine ce simte interlocutorul. În plus, ar fi bine să spui răspicat ce simți în momentul respectiv, ce te-a rănit sau dezamăgit. Vei observa rapid cât de ușor pot fi soluționate conflictele în acest fel.
La masă
Pentru Sofia, prima masă luată împreună cu ceilalți la palat este o adevarată experiență! Tacâmurile îi zboară de colo-colo și nu mai știe ce să facă atunci când felurile de mâncare încep să vină unul după altul, aduse de nenumărați ospătari.
Dacă ai grijă să te speli pe mâini înainte de masă, să folosești un șervețel pentru a te șterge la gură, să iei coatele de pe masă, să nu plescăi și să nu vorbești cu gura plină, ești aproape gata să te așezi la o masă regală.
Prea multe tacâmuri
Ai mai mult de o pereche de tacâmuri în dreptul farfuriei? Regula care se aplică este să le folosești de la exterior spre interior. Dacă în timpul mesei faci o scurtă pauză – de exemplu, pentru a bea ceva – este recomandat să așezi cuțitul și furculița încrucișate pe farfurie, în poziția în care acele ceasului tău indică ora opt și douăzeci. Dacă ai terminat de mâncat, așezi cuțitul și furculița paralel, în poziția în care acele ceasului arată ora patru și douăzeci.
În final, câteva recomandări cât se poate de firești pentru o purtare manierată: