Venirea unui bebeluș pe lume este un moment foarte important în viața primului născut. Chiar dacă se bucură că va avea un frățior, cel mic, care va deveni în curând cel mare, este sincer îngrijorat de aceste schimbări și trece printr-o mulțime de sentimente contradictorii, pentru care se simte vinovat. Uite câteva sfaturi pentru când se naște al doilea copil, care-l vor ajuta pe primul născut să treacă mai ușor peste moment și să se adapteze mai repede la statutul de 'fratele cel mare'.
Nu pleca la maternitate fără să îl pregătești. Spune-i pentru cât timp lipsești, adaptând mesajul la vârsta lui și capacitatea lui de înțelegere, asigură-l că nu ți se va întâmpla nimic rău acolo și spune-i ce se va întâmpla cu el în lipsa ta. Dacă o persoană din afara familiei va sta cu el în acele zile, tranziția trebuie făcută din timp.
În mod ideal, ar fi bine ca frații să aibă camere separate, bebebușul să nu stea cu fratele cel mare, care îl poate percepe ca pe un intrus. Dacă cel mare va trebui să se mute din camera lui, pentru a face loc bebelușului, ajută-l să vadă asta ca pe o avansare, nu ca pe o ridicare de privilegii.
Venirea pe lume a bebelușului este bulversantă pentru un copil. Încearcă să programezi lucrurile astfel încât să fie cât mai puține alte schimbări importante în viața celui mare. Dacă intră la grădiniță sau la școală, tocmai v-ați mutat și apare și bebelușul, combinația este destabilizatoare și pentru cel mai echilibrat dintre copii. Dacă trebuie să meargă la grădi, organizează-te în așa fel încât să înceapă ânainte de venirea pe lume a lui bebe, pentru a nu se simți îndepărtat din cuib.
Situațiile în care copiii mai mari se 'prostesc' și regresează la venirea pe lume a bebelușului sunt des întâlnite. Nu este bine să-l cerți sau să îl faci să se simtă prost, ironizându-l, amintește-i că fiecare etapă de vârstă are specificul lui și că, așa cum el a făcut anumite lucruri ca bebeluș, dar acum a crescut și poate face mult mai multe, așa și bebe trebuie să parcurgă același traseu.
E firesc ca în toată agitația care înconjoară bebelușul, fratele cel mare să treacă pe locul 2. Nu uita de el. Cumpără-i și lui câte ceva, atunci când bebe primește 101 cadouri, hăinuțe și jucării, având grjă să îi menajezi sentimentele și să nu resimtă asta ca vreun premiu de consolare – este mai mare, deci suficient de isteț. Roagă-i pe bunici să încerce să mențină un echilibru, fără să asalteze bebelușul, ignorând fratele cel mare, încearcă să îi arăți că rolul lui e încă și mai important acum, fără să îl transformi însă în bonă pentru bebeluș. Chiar dacă el se oferă să facă anumite lucruri, poate face asta și de teamă să nu piardă dragostea ta și ca o cale de a capta și el puțin din atenția oferită celui mic. Laudă-l dacă vrea să te ajute, dar dă-i prilejul să fie în centrul atenției și separat față de bebeluș, nu numai în rolul lui de frate cel mare.
foto Shutterstock