Semnele din nastere – periculoase sau nu?

Semnele de nastere sunt  zone ale pielii mai inchise sau colorate, care sunt prezente la nastere sau se dezvolta imediat dupa aceea. Cauza aparitiei acestora nu este cunoscuta si ele nu pot fi prevenite.

Exista multe tipuri, unele sunt permanente, altele temporare, diferind ca marime, forma sau culoare. Unele pot fi netede, altele mai ridicate fata de nivelul pielii. Se va incerca tratarea lor in cazul in care nu exista semne de involutie.

  • Petele maculare (denumite si roz sau de somon) – sunt extrem de intalnite, apar la 30-35% dintre nou-nascuti si sunt mici, de culoare rosu-roz-violet. Plate, de forma neregulata, acestea devin vizibile mai ales la dilatarea temporara a vaselor de sange (de exemplu, cand copilul plange). Se intalnesc frecvent la ceafa (numite si „ciupiturile berzei), intre sprancene, sub forma de fluture (numite si „saruturile ingerului), precum si pe pleoape sau buza superioara. Dispar de obicei dupa varsta de un an a copilului.
  • Petele mongoloide – sunt intunecate, negre-albastrui, maro sau gri, variaza ca forma si marime. De obicei sunt mari, ca niste vanatai. Apar la baza coloanei vertebrale sau pe picioare si mai ales la bebelusii cu ten inchis la culoare. Ar trebui sa se estompeze fara tratament dupa varsta de un an sau cel tarziu pana la 5-6 ani.
  • Petele „cafea cu lapte – au culoarea cafelei cu lapte, maronii (de aici si numele lor). Apar in diferite zone ale corpului (piept, fese sau picioare) si se micsoreaza in timp, deschizandu-se la culoare. E posibil sa se si inchida, daca sunt expuse repetat la soare.
  • Alunitele (nevii congenitali) – daca apar de la nastere, alunitele sunt denumite nevi congenitali si vor fi prezente toata viata. Pot fi cafenii, maronii sau negre, plate sau bombate, in unele poate creste par. Daca sunt mici ca dimensiuni, prezinta un risc mai mic de a dezvolta mai tarziu cancer de piele, spre deosebire de cele mai mari, unde riscul de melanom este mai ridicat.
  • Petele rosu inchis (vin de Porto) – sunt mult mai rare si sunt prezente de la nastere. Pot varia ca dimensiune, sunt plate si, de obicei, de culoare rosu inchis, arata ca vinul varsat pe piele. Apar mai ales pe fata sau gat, dar pot afecta si alte parti ale corpului. Pe masura ce copilul creste, acestea se maresc si se innegresc, iar la palpare se simt ca niste pietre, in perioada adolescentei, daca nu sunt tratate la timp. Nu dispar in timp, iar unii parinti apeleaza la terapia cu laser pentru a le indeparta.
  • Hemangioamele – apar de regula in primele zile sau saptamani de la nastere. In functie de dimensiune si localizare, acestea se clasifica in superficiale si profunde.

Cele superficiale (denumite si petele „capsuna) apar cu preponderenta in zona fetei si a gatului, sunt de obicei rotunde si in relief si cresc in dimensiune pana in jurul varstei de 6-9 luni, dupa care incep sa involueze, putand sa dispara de tot in cativa ani. Trebuie sa fie atent protejate, intrucat pot sangera abundent daca sunt lezate, se pot infecta.

Cele profunde – apar adanc sub piele, pot fi de culoare albastra, se simt la palpare si cresc in ritm alert in primele sase luni, dar de obicei se retrag si dispar in jurul varstei de 5-9 ani. Daca au fost foarte mari, pot lasa in urma cicatrici, si in functie de localizare, pot cauza probleme grave de sanatate sau de ordin estetic.

Daca orice semn din nastere iti ridica suspiciuni, apeleaza la medic pentru a-l putea monitoriza si/sau trata din timp.

 

Text: Andreea Girtonea
 


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Sanatate
Buton