Majoritatea caselor de la noi din țară au ajuns să aibă cel puțin un televizor. Din păcate, acesta funcționează nepermis de mult, și mai ales în prezența copiilor. Aceștia ajung să petreacă mai mult timp la TV decât în orice altă activitate. Pentru copiii sub 2 ani, nu trebuie să existe TV, iar pentru ceilalți – timpul petrecut în fața televizorului este limitat și controlat de adult. Ce faci când copilul se uită prea mult la TV?
Ca să rezolvăm problema uitatului excesiv la TV, va trebui să începem cu modelul pe care îl dăm noi, ca adulți. Modelarea acestui comportament ar fi trebuit să înceapă din fragedă copilărie, atunci când nu am folosit TV-ul ca babysitter, da? Televizorul nu va fi nici sursă de zgomot de fundal. Îl vom porni și pentru noi numai atunci când vrem să vedem ceva anume, apoi va fi oprit.
Ce mai poți face:
- Înlocuiește timpul petrecut la TV cu timp în familie – ora de citit a familiei, plimbări în aer liber, jocuri sau proiecte comune etc. Veți fi surprinși ce de timp de calitate vă puteți acorda unii altora.
- Folosește timpul în care se uită copilul la TV ca timp pentru îmbogățirea educației, culturii, a relațiilor dintre voi: comentați ce ați văzut, dacă este bine sau nu ce se vede pe ecran, cum ar fi putut să fie altfel situația sau deznodământul decât a fost în filmuleț, explică-i copilului ce nu a înțeles șamd.
- Dacă îți este foarte, foarte greu să iei un tele-dependent din fața micului ecran, apelează la forța majoră la care trebuie să se supună întreaga casă – timp de o săptămână, desființează televizorul din casă – ca un experiment. Și notează-ți pe hârtie ceea ce ai observat, fie pozitiv, fie negativ, în relațiile dintre voi.
- Vei fi surprinsă cât de frumos se va „modela familia voastră în această săptămână, câte veți învăța, unii despre alții, cum veți începe să vă priviți, unii pe alții, cu alți ochi.
- Stabilește ulterior un program de vizionare pe care va trebui să îl respecte toată lumea (nu vom accepta situații în care mama sau tata se uită non-stop la TV atunci când sunt acasă, deoarece copilul va fi frustrat în cele câteva zeci de minute permise pe zi).
- Controlează atent și ceea ce se întâmplă atunci când nu ești acasă, mai ales ceea ce face bona cu televizorul, căci este o practică foarte des întâlnită de a lăsa copilul la TV, la telenovelele pe care dumneaei le urmărește. Cât timp nu ești acasă, televizorul va sta închis, este mai sănătos așa.
Un copil de peste 2-3 ani se va uita la TV numai în prezența adultului, iar după ce va urmări minutele (nu orele) de desene preferate, televizorul va fi închis. Acest lucru presupune ca noi, adulții, să ne implicăm cu adevărat în timpul rămas pentru joaca celui mic.