Cum sa schimbi corect scutecul

 

Chiar daca pare „floare la ureche” schimbatul scutecului nu este o treaba chiar atat de simpla. Afla cum sa schimbi corect scutecul pentru a nu-i cauza neplaceri bebelusului.

In primele zile

Primele zile dupa nastere scutecele nou-nascutului vor fi mur­darite de meconiu, un amestec' de culoare maro-inchis spre negru, lipicios.

Dupa prima sap­ta­mana, bebelusii hraniti la san vor avea un scaun de culoarea mustarului, mai moale, in timp ce cei hraniti cu formula vor avea scau­nul mai legat si mai inchis la culoare. Ime­diat ce nou-nascutul a murdarit scu­tecul, trebuie schimbat, pentru a preveni iritatiile si suprainfectarea.

Cum este normal?

Inca din primele zile, bebelu­sul are intre doua si cinci scaune pe zi, in functie de cantitatea de hrana si de cum se descurca sistemul lui digestiv. De obicei, scau­nele se produc la scurt timp dupa masa.

Parintii sunt extrem de preocupati de nu­marul de scaune, de consistenta si culoarea lor, si nu fara motiv. Toate acestea sunt un indicator al starii de sanatate a bebelusului.

Scaunele cu sange, cele foarte mirositoare, cu mucozitati sau de culoare albicioasa trebuie raportate' imediat pediatrului.
Dupa introducerea cereale­lor, trebuie sa te astepti la schimbari. Informeaza medicul daca ai suspiciuni.

Cum sa schimbi corect scutecul

Pana intri in rutina, schimbatul bebelusului este un al doilea mare moment de stres, dupa baita. Cele cateva sugestii de mai jos ar trebui sa-ti usureze munca. Asadar…

Mai intai, aduna toate materialele necesare: scutecul curat, dis­che­te/lavete din bumbac si un castron cu apa curata si/sau serve­tele pentru fundulet, crema pentru prevenirea eritemului fesier.

Pune bebelusul pe masa de infasat sau pe pat. Indeparteaza scutecul murdar, tinand copilul de glezne si ridicandu-l usor, astfel incat fun­duletul sa se desprin­da' din scutec. Daca scutecul este murdar, pliaza-l si pune copilul cu fundul pe exteriorul lui.

Curata funduletul si organele genitale cat mai bine posibil – unii medici recomanda ca cei mici sa fie dusi la baie si spalati sub jetul de la robinet, fara sapun, care, aplicat de prea multe ori, afec­teaza pH-ul pielii, altii cred ca stergerea cu servetele umede este suficienta. Ai grija insa sa nu iriti zona insistand prea tare.

Daca ai o fetita, sterge-o dinspre fata spre fundulet; daca ai un baietel, cu­rata cu atentie si peni­sul. Aplica, daca este nevoie, crema anti-eritem fesier. Prinde scutecul nou astfel incat sa nu-l strangi prea tare, dar sa nu-l lasi nici larg, pentru a preveni accidentele'.

Foto: 123rf.com


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Bebelusul
Buton