Dacă auzi 3 mămici vorbind despre schema de diversificare, ba chiar și 3 medici pediatri, nu mai știi pe cine să crezi. În ultimii 30 de ani, recomandările s-au schimbat atât de mult, încât începerea alimentației solide le dă mămicilor mai multe bătăi de cap ca niciodată. Uite 5 scheme de diversificare, cu argumente pro și contra.
În final, în ciuda tuturor sfaturilor, primite de la medici sau de la alte mămici, copilul tău este unic și are preferințe alimentare și reacții pe care doar tu le observi cel mai bine. Schemele de diversificare prezentate mai jos au fost recomandate de-a lungul timpului de medici, dar fiecare are avantajele și dezavantajele ei.
Supa de legume a fost prima recomandare a medicilor ani buni. Mai întâi supa de legume strecurată, apoi supa de legume cu cărniță au fost recomandate micuților care au trecut de pragul celor 6 luni, vârstă recomandată pentru începerea diversificării.
Dezavantajul acestei scheme de diversificare constă însă în faptul că în ultimii ani, din ce în ce mai mulți bebeluși au un teren alergic, iar în eventualitatea unei alergii sau intoleranțe este greu de despistat cine este vinovatul.
Suc de mere, suc de portocale diluat, suc de pere, pentru a preveni constipația – toate au fost recomandate ca prim alimente la început de diversificare. De câțiva ani însă, medicii atrag atenția asupra faptului că sucurile din fructe, chiar și diluate, sunt prea agresive pentru sistemul digestiv imatur al copilului și aduc un prea mare aport de glucide într-un interval scurt.
Foarte la modă acum câțiva ani, această schemă de diversificare este mai nou blamată de medici, care spun că aportul caloric mare din aceste meniuri predispune copiii la obezitate. Schema de diversificare cu cereale este însă recomandată în cazul prematurilor, care au de recuperat în greutate sau în cazul copiilor cu sensibilități digestive.
Aici, subiectul este în continuă dezbatere. Unele voci susțin că piureurile de fructe reprezintă un prim meniu solid perfect, datorită aperenței pentru dulce a bebelușului și bogăției de nutrienți. Alți specialiști sunt însă de părere că riscul ca bebelușul să refuze ulterior alte meniuri mai puțin gustoase este mai mare, atunci când începi diversificarea cu piureuri de fructe.
Cea mai la modă abordare a diversificării, această schemă presupune introducerea, pe rând, a piureurilor din legume. Atenție însă la legumele introduse! – morcovul sau pătrunjelul sunt bogate în fibre care pot suprasolicita sistemul digestiv, iar dovlecelul, altfel potrivit din punct de vedere nutrienți și consistență – poate declanșa reacții alergice la unii bebeluși (ca toate fructele și legumele cu semințe mici).
foto Shutterstock