Cat ar trebui sa iei in greutate in timpul sarcinii?
Depinde de greutatea si de inaltimea ta, dar si de indicele de masa corporala de dinainte de a ramane insarcinata.
Daca inainte de a concepe, indicele tau de masa corporala are valori normale (undeva intre 18,5 si 24,9), ar trebui sa iei in greutate intre 11 si 16 kilograme. Asta inseamna sa iei intre 1 si 2 kilograme in primul trimestru de sarcina, continuand apoi sa iei 500 de grame in fiecare saptamana de sarcina.
Daca esti prea slaba inainte de a concepe (adica ai un indice de masa corporala sub 18,5), ar trebui sa iei in greutate intre 13 si 18 kilograme, pentru sanatatea ta si a bebelusului.
In cazul in care inainte de a ramane insarcinata esti obeza (adica indicele tau de masa corporala este de 30 sau mai mare), ar trebui sa iei intre 6 si 11 kilograme.
Aceste valori sunt valabile pentru femeile care poarta un singur bebelus si nu gemeni. Valorile sunt relative insa, deoarece coprpul fiecarei femei este diferit.
Cum iti afecteaza organismul cresterea in greutate?
O parte dintre durerile si disconfortul pe care le vei simti in timpul sarcinii se datoreaza in mare masura si greutatii. Durerile de spate si sentimentul de moleseala si greutatea de a te misca si deplasa sunt cele mai frecvente probleme care apar din cauza greutatii.
Multe femei cred insa ca greutatea este responsabila pentru faptul ca au picioarele si gleznele umflate, insa acest lucru nu are legatura cu greutatea corporala, ci este cauzat de cantitatea de sange si de lichid din organism.
Fie ca ai avut probleme cu greutatea inainte de a ramane insarcinata si ai fost intr-o continua cura de slabire incercand sa te mentii in forma, fie ca nu ai tinut in viata ta o cura sa slabire, iti va fi greu sa accepti ideea ca este ceva normal ca iei in greutate in timpul sarcinii.
Este normal sa te simti deprimata ori de cate ori te urci pe cantar si vezi ca te-ai mai ingrasat putin.
Incearca sa te concentrezi totusi asupra faptului ca este important pentru sanatatea bebelusului tau sa iei in greutate in timpul sarcinii…atata timp cat aceasta greutate se pastreaza intre anumite limite.
Atat greutatea prea mica, cat si greutatea prea mare pot face rau bebelusului. Vorbeste cu medicul tau despre cat este normal sa te ingrasi, in functie de inaltimea si greutatea ta.
Este mai important sa fii atenta la cat de sanatos mananci, decat la cat de mult te ingrasi. Pentru ca daca vei avea o alimentatie sanatoasa, fara excese, nici kilogramele in plus nu se vor acumula.
De regula, o femeie insarcinata trebuie sa aiba un consum alimentar cu 300 de calorii pe zi mai mare decat inainte de sarcina.
Se spune ca o gravida mananca pentru doua persoane. Este adevarat, dar asta insa nu inseamna ca va trebui sa manance dubla fata de cat manca inainte de sarcina.
Cate kilograme pierzi imediat dupa nastere?
Cea mai mare parte a kilogramelor se vor duce dupa nastere. Copilul, impreuna cu placenta, lichidul amniotic si uterul vor cantari impreuna in jur de 5 kilograme, ce vor disparea imediat dupa nastere.
De asemenea, cantitatea de lichide si de sange din organism se vor diminua dupa nastere, deci alte cateva kilograme se vor duce.
Insa nu te astepta sa redevii supla chiar de a doua zi dupa ce ai nascut. Aminteste-ti ca ti-au trebui noua luni sa acumulezi kilogramele in plus, iti va lua tot atat sau poate mai mult sa le dai jos.
Text: Dana Puscoci, Foto: HEPTA/PHOTOSHOP.