Acest lucru se datoreaza in principal faptului ca femeile aleg sa devina mame dupa varsta de de treizeci de ani, cand probabilitatea de a avea sarcina multipla creste.
Un alt motiv este folosirea tratamentelor de fertilitate.
Sunt doua tipuri de copiii rezultati din sarcinile multiple: identici (monozigoti) si fraternali (dizigoti).
Ce sunt copiii monozigoti?
Acestia provin dintr-un sigur ovul fertilizat si sunt identici din punct de vedere genetic. Acestia au acelasi sex si arata identic. Acest tip de sarcina este mai rar intalnit decat cel dizigot si este influentat de varsta, rasa si mostenirea ereditara. Sarcinile monozigote reprezinta 3,4 cazuri din 1.000.
Ce sunt copiii dizigoti?
Copii nascuti din sarcina dizigota s-au dezvoltat din ovule separate, fertilizate de spermatozoizi diferiti. Acestia pot avea acelasi sex sau sexe diferite si nu sunt identici din punct de vedere genetic. Legatura genetica dintre ei este aceeasi cu cea pe care o au cu ceilalti frati/surori.
Sarcina dizigota este cea mai des intalnita sarcina multipla si este specifica celor ce utilizeaza tratamente de fertilizare in vitro, dar si femeilor care raman insarcinate la o varsta inaintata, celor care au o masa corporala mare sau celor care au avut anterior mai multe nasteri.
Semnele unei sarcini multiple:
– crestere rapida in greutate in primul trimestru de sarcina
– uterul mai mare decat in mod normal
– simptomele sarcinii se manifesta mai acut (greata, sensibilitatea sanilor)
– nivelul ridicat de HCG (acesta este un hormone produs de oul fertilizat)
Complicatii care pot aparea:
– nastere prematura
– greutate scazuta a bebelusilor la nastere
– preeclampsia (tensiune ridicata)
– placenta abruptio
Exercitiile fizice si sarcina multipla
Astepti gemeni si bineinteles ca te intrebi daca exercitiile fizice practicate in timpul sarcinii pot pune in pericol viata bebelusilor din uter sau pe a ta.
Recomadarea pentru femeile care asteapta un singur copil este sa faca 30 de minute de sport pe zi. Colegiul American al Obstreticienilor si Ginecologilor nu recomanda ca femeile cu sarcina multipla sa faca aerobic, deoarece pot aparea complicatii.
Este recomadat sa discuti cu medicul despre tipurile de exercitii fizice pe care ai voie sa le practici.
Daca erai activa fizic si inainte de sarcina, cel mai probabil vei fi incurajata sa ramai activa si in timpul sarcinii
Ce exercitii poti face
Odata ce ai primit permisiunea medicului, poti incepe un program de exercitii. Daca ai facut jogging, vei putea s ail practici in continuare cel putin pana in prima jumatate a sarcinii.
Alte exercitii considerate sigure sunt cele pe bicicleta stationara, inotul sau yoga.
Ce exercitii sa eviti
Evita orice care presupune sa stai intinsa pe spate, sa ridici greutati. De asemenea, nu face sport daca ai facut febra musculara sau daca afara este foarte cald.
Sauna si baile fiebinti nu sunt nici ele recomadate.
Motive pentru a intrerupe sportul:
– cand simti ca ai contractii
– cand simti presiune in zona pelviana
– cand ai sangerari vaginale
– cand ti se umfla picioarele
Atata timp cat nu ai probleme insa, si te simti bine facand sport, poti continua pana cand medicul decide sa le intrerupi. Unii medici recomanda sa nu mai faci sport din cea de-a 20-a saptamana de sarcina (a 28-a saptamana pentru sarcinile cu un singur copil).
Foto: HEPTA/PHOTONONSTOP.