Sarcina la diferite varste

30+
Dupa 30 de ani riscul de complicatii in timpul sarcinii este dublu fata de intervalul 20-25 de ani. La 35 de ani exista probabilitatea de 1 la 400 ca fatul sa dezvolte sindrom Down in timpul sarcinii.

Cateva avantaje
Cercetarile arata ca femeile de 30 si mai bine de ani duc o viata mai sanatoasa decat obisnuiau cu 10 ani inainte.

Cele care aleg sa devina mame la aceasta varsta sunt de obicei femei cu studii superioare si venituri medii si peste medie. Isi cunosc si inteleg nevoile corpului lor si se informeaza temeinic inainte, in timpul sarcinii si dupa nastere.

Intre 35 si 39 de ani, sansa de a naste gemeni chiar in cazul conceptiei naturale este mai mare decat in cazul mamelor foarte tinere, in special daca in familie au mai existat antecedente.

O femeie de 30 si ceva de ani si-a gasit partenerul potrivit, are o relatie sanatoasa (in teorie), are deja un camin si stabilitatea financiara care ii permite sa creasca un copil, ba, mai mult, sa ii ofere oportunitati pentru dezvoltarea abilitatilor si, pe termen lung, o educatie de top.

La nivel personal, o femeie matura este implinita din punct de vedere profesional, are mai multa experienta de viata, a avut timp pentru propriile planuri si, ca atare, acum este mai putin egoista si mai dispusa sa-si dedice timpul copilului.

Dupa 30 de ani vezi lucrurile altfel, nu mai acorzi importanta amanuntelor, nu mai intri in panica atat de repede, stii sa conduci o gospodarie si sa ceri ajutorul atunci cand ai nevoie de el, nu ai ambitia de a demonstra ca te poti descurca si singura. Ai mai multa rabdare si, daca ai avut un serviciu solicitant, a creste un copil ti se pare o vacanta…

Ce spun statisticile
Sansele de a ramane insarcinata in intervalul dintre doua menstruatii sunt de aproximativ 30% pentru femeile de 35 de ani care au un partener de aceeasi varsta si scad la 20% pentru cele care au un partener cu 5 ani mai in varsta.

O femeie de peste 30 de ani trebuie sa acorde o mai mare importanta monitorizarii sarcinii. Dupa unele statistici din Statele Unite, de exemplu, mamele de peste 30 de ani aleg alimentatia naturala pentru bebelusii lor si ii alapteaza cel putin 4-6 luni, in cazul in care nu exista contraindicatii.

40+
La maturitate
Pentru femeile care aleg sa devina mame dupa 40 de ani sau nu au putut ramane insarcinate pana la aceasta varsta, riscurile sunt mult mai mari.

25% este, statistic, probabilitatea de a pierde sarcina si 1 la 100 este riscul ca fatul sa dezvolte sindrom Down in timpul sarcinii.

Alte probleme care pot aparea – placenta previa (riscul este de 8 ori mai mare dupa 40 de ani decat in cazul mamelor de 20+ ani), greutate mica a fatului la nastere sau nasterea prematura (mai putin de 37 de saptamani), probleme cu tensiunea, preeclampsie, diabet.

Sanse si riscuri
Dupa 40 de ani, sansa de a ramane insarcinata scade dramatic, la aproximativ 5%, in decursul unei luni. Tratamentele pentru fertilitate cresc aceste sanse si din ce in ce mai multe femei duc la bun sfarsit o sarcina la ceva ani dupa trecerea „pragului” de 40, cu riscuri considerabile, insa.

Un studiu danez releva ca 50% dintre femeile de 42 de ani si 75% dintre cele de 45 de ani risca sa piarda sarcina. La 40(+) de ani, o femeie care a conceput copilul pe care naturala are 1 la 100 „sanse” sa nasca un copil cu sindrom Down, iar 1 din 30 de copii nascuti de mame de 45 de ani poate avea sindrom Down.

Probleme fara simptome – de ce sa tii cont in timpul sarcinii.
Ai putea avea probleme in sarcina fara a avea simptome specifice. Infectia cu streptococ de grup B (GBS), de exemplu, este comuna.

Bacteria traieste in sistemul gastrointestinal, intre 10 si 30% dintre gravide sunt purtatoare de streptococ de grupa B in vagin si rect, iar daca aceasta se transmite bebelusului in timpul nasterii, poate cauza probleme ca pneumonia, infectii ale sangelui sau ale tesutului din jurul creierului.

Cum nu exista simptome specifice, ar fi bine sa te testezi in saptamanile 35-37 de sarcina, iar, daca infectia este prezenta, ti se va administra antibiotic intravenos pentru ca bebelusul sa fie protejat.

Foto: Dreamstime.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Dezvoltarea sarcinii
Buton