Si daca faci un sondaj de opinie printre femei care isi doresc copii si le intrebi ce le sperie mai tare referitor la sarcina, pe locul doi dupa nastere in sine, este surplusul de kilograme.
Adevarul este ca, desi o dieta echilibrata se impune mai ales in sarcina, cele mai multe dintre femei se trezesc la sfarsitul celor noua luni cu mult peste cele 10-14 kg acceptate ca limita de luare in greutate.
A manca cat pentru doi este insa nesanatos pentru fat. Dar nici o preocupare excesiva pentru surplusul de kilograme nu este sanatoasa. Va vine sa credeti sau nu, nu putine sunt femeile care tin cura de slabire in primul trimestru de sarcina disperate fiind ca, oricum, spre final vor lua proportii!
Limite de siguranta
Deci, cate kilograme in plus sunt „sigure in sarcina? Evident, cresterea ponderala este evaluata in raport cu greutatea initiala: in cazul subponderalelor (da, exista si din acestea!) se recomanda o crestere de 12 pana la 18 kg, o femeie cu greutate normala poate lua intre 11 si 16 kg, iar daca din prima luna ai pornit la drum cu kilograme in plus, este indicat sa nu cantaresti la sfarsitul sarcinii cu mai mult de 7-11 kg.
Cele care vor naste gemeni se pot „ingrasa cu pana la 25 kg, indiferent de greutatea pe care au avut-o inaintea sarcinii. In timpul sarcinii nu ai nevoie de mai mult de 300 de calorii in plus pe zi – pe care le poti lua dintr-o gustare. Este important sa mananci trei mese consistente pe zi sau, mai bine, sase portii mai mici pe parcursul zilei.
De ce ai nevoie?
Cereale (sase pana la 11 portii), care furnizeaza carbohidrati/energie si previn constipatia, o problema comuna in timpul sarcinii. O portie poate fi o felie subtire de paine integrala.
Fructele (2-4 portii) si legumele (3-5 portii) sunt bogate in vitamine, nutrienti si fibre si te ajuta sa stochezi fierul, esential pentru buna dezvoltare a fatului. Ai grija sa le consumi doar dupa ce le-ai spalat bine.
Proteinele (2-3 portii), pe care le poti gasi in carne, peste, fasole, oua, nuci, ajuta la dezvoltarea tesutului fatului. Verifica sursa de carne si oua. Lactatele (3-4 portii) sunt sursa de calciu, necesar pentru dezvoltarea oaselor si dintilor bebelusului in formare, iar grasimile trebuie „abordate in aceeasi maniera ca inainte de sarcina si consumate ocazional, cu moderatie.
O dieta echilibrata va furniza tot necesarul de elemente pentru buna dezvoltare a fatului, cu doua exceptii: acidul folic si fierul. Acidul folic previne riscul aparitiei defectelor de tub neural si asigura buna crestere a fatului, dar reduce si riscul de pierdere a sarcinii.
Cantitatea de fier consumata in timpul sarcinii trebuie sa se dubleze fata de cea ingerata normal: 15-30 mg/zi pentru prevenirea anemiei.
In ultimele doua trimestre de sarcina, medicul va prescrie suplimente zilnice de 30 mg, pentru ca bebelusul creste repede si volumul de sange creste si el. In ultimele luni de viata intrauterina bebelusul stocheaza fier pentru primele lui luni de viata.
Daca mananci maximum 300 de calorii in plus, necesarul nutritional pentru o buna dezvoltare a fatului este acoperit.
Unde se duc kilogramele?
Unde ajung kilogramele in plus, acumulate in timpul sarcinii?
Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2