Cateva sfaturi pe care, daca le vei urma, vei avea o sarcina usoara.
Fa-ti un plan detaliat
Alege medicul care te va tine sub supraveghere si pe cel de rezerva, in cazul in care, daca apar urgente, medicul tau nu e disponibil. Planifica unde vrei sa nasti, alege banca unde vei depozita celulele stem prelevate la nastere si informeaza-te asupra procedurilor de urmat.
Nu uita de suplimentele prenatale
Indiferent cat de echilibrata ti-ar fi alimentatia, este indicat sa iei suplimente prenatale chiar inainte de momentul conceperii bebelusului. Daca evenimentul te-a prins nepregatita, intreaba-ti medicul ce ti-ar recomanda, eventual dupa lista completa de analize, care ar putea releva carente nutritionale specifice.
Nu uita de exercitiile Kegel
Daca nu le-ai facut inca dinaintea sarcinii, este timpul sa incepi – ele intaresc muschii pelvieni, care sustin vezica, uterul si intestinele. Contracteaza muschii ca si cum te-ai abtine sa mergi la baie, mentine incordarea trei secunde, apoi, dupa o pauza de alte trei secunde, repeta exercitiul. Se recomanda cateva serii de zece repetari in fiecare zi.
Nu deveni sedentara
Cu exceptia cazurilor in care medicul tau iti interzice in mod specific sa faci sport/miscare, este recomandat sa mentii o activitate fizica regulata (dar moderata) pe parcursul intregii sarcini. Pilates, yoga, inotul sau plimbarile sunt potrivite chiar si in lunile inaintate.
Atentie la ritualurile de frumusete!
Anumite substante sunt periculoase pentru fat – vopsirea parului, masajele cu uleiuri esentiale, sauna sunt contraindicate in timpul sarcinii. Citeste cu atentie toate etichetele produselor cosmetice pe care le folosesti si alege game special concepute pentru femeile insarcinate.
Pentru situatii de criza
Desemneaza un responsabil pentru situatii de criza – sotul e mult prea implicat emotional pentru a putea avea o reactie imediata si potrivita, iar pe de alta parte, circumstante extraordinare il pot tine departe de tine in momente de criza.
Text: Arhiva Edipresse; Foto: SHUTTERSTOCK.