Siguranta copilului pe care urmeaza sa-l nasti este preocuparea ta numarul unu atunci când esti insarcinata.
Afla cat de sigure sunt pentru tine vopsitul, epilatul, manichiura, impachetarile corporale, baile fierbinti si albirea dentara in perioada in care te pregatesti sa devii mamica.
Masaje si tratamente corporale
Impachetarile de slabire/anticelulita presupun expunerea la caldura, iar acest lucru poate provoca hemoragie si avort spontan; electrostimularea incordeaza excesiv musculatura, marind riscul de avort spontan;
Masajul anticelulitic presupune manevre destul de agresive; presoslim/ drenajul limfatic produce stimularea ganglionilor limfatici si este contraindicat femeilor insarcinate.
Doar masajul de relaxare se poate efectua pana in a treia luna de sarcina. Iar restul tratamentelor corporale se incep la aproximativ doua luni de la nastere, cand corpul isi reia din functiile normale.
Manichiura si pedichiura
Nu exista dovezi stiintifice clare potrivit carora manichiura si pedichiura ar putea sa aiba efecte nocive in timpul sarcinii.
Insa la nivel teoretic, ar prezenta un risc, deoarece foarte multe dintre aceste produse contin solventi organici: cum ar fi toluenul din lacul de unghii sau acetona din solutiile pentru indepartarea lacului.
Pentru a inlatura posibilele efecte adverse, specialistii ne recomanda sa renuntam la produsele pentru manichiura si pedichiura macar in primul trimestru de sarcina, cand se stie ca fatul prezinta o vulnerabilitate mult mai ridicata.
Dinti perfecti
Nu s-au facut suficiente teste pentru a preciza daca substantele implicate in tratamentul de albire dentara (in special peroxidul de carbamida) sunt toxice sau nu, si daca au efecte mutagene.
Acelasi lucru se intampla si cu substantele anestezice: ele nu sunt neaparat toxice sau mutagene, dar sarcina este un capitol foarte diferit si imprevizibil. Din aceasta cauza, se prefera o amanare a momentului interventiei.
Bai, sauna, jacuzzi
Baile fierbinti la o temperatura mai mare de 35 de grade Celsius si sauna sunt contraindicate in perioada sarcinii.
Temperatura corpului creste foarte mult, ritmul cardiac este accelerat, iar circulatia sangvina poate fi redusa in zona uterului, pentru ca vasodilatatia se produce in alte zone decat cea pelvina. Asadar, amana acest rasfat pana dupa nastere.
Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2