Saptamana Europena a Vaccinarii (20- 26 aprilie)

In perioada 20- 26 aprilie se va desfasura Saptamana Europena a Vaccinarii, avand ca principal scop acela de a intelege avantajele vaccinarii. In ultimii 50 de ani, vaccinarea a salvat mai multe vieti omenesti decat oricare alta interventie de sanatate.

In lume, aproximativ 3 milioane de persoane mor in fiecare an din cauza unor boli ce puteau fi prevenite prin vaccinare.

In ciuda tuturor datelor stiintifice care arata valoarea extraordinara a vaccinarii, numeroase mituri circula inca in randul populatiei din tarile dezvoltate sau mai putin dezvoltate, punand sub semnul intrebarii, in mod fals, valoarea acestui act medical.

In Romania, asa cum arata un studiu realizat in luna martie la nivel national, 1 din 3 persoane are putina incredere in vaccinare, iar 1 din 10 persoane nu are deloc incredere in acest act medical.

Este asadar datoria noastra, a tuturor celor care avem drept obiect de activitate sanatatea publica, sa reamintim populatiei ca vaccinarea este un gest extrem de important si lipsit de riscuri, mai mult decat necesar pentru sanatatea fiecarui om si mai ales a copiilor, un gest care, mai presus de orice dubiu, salveaza vieti' – declara Dr. Geza Molnar, consilier al Ministrului Sanatatii.

Vaccinarea reprezinta o modalitate de stimulare a sistemului imunitar pentru a lupta specific cu anumite boli. Marea majoritate a persoanelor care nu sunt vaccinate se va imbolnavi grav la contactul cu microbul care determina acea boala infectioasa, iar forma de boala are risc mare de complicatii si chiar deces. Dintre persoanele vaccinate, foarte putine se imbolnavesc, iar imbolnavirea va imbraca o forma usoara, cu risc foarte mic de complicatii.

In perioada 22-29 aprilie, in Romania vor avea loc activitati de promovare a vaccinarii si a calendarului vaccinarilor la copii, initiate de Ministerul Sanatatii si Organizatia Mondiala a Sanatatii – Biroul din Romania si derulate prin Directiile de Sanatate Publica si alti parteneri locali. Activitatile vor include conferinte de presa locale si activitati in comunitate si in unitatile sanitare, in cadrul carora se vor distribui materialele informative realizate in acest scop.

In Romania exista Programul National de Vaccinare a copiilor, care prevede inceperea vaccinarilor inca din maternitate si realizarea in perioada urmatoare a tuturor vaccinurilor disponibile care protejeaza impotriva unor boli grave. Toate vaccinurie perevazute in programul national de imunizare sunt gratuite si se realizeaza prin cabinetele medicilor de familie.

 


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Stiri
Buton