Sanatate si dupa nastere

Atentia acordata sanatatii mamei din perioada celor 40 de saptamani nu se opreste odata cu nasterea sau imediat dupa. Proaspata mamica va continua sa fie atent monitorizata de medicii specialisti, in functie de problemele sale de sanatate.

Monitorizarea starii de sanatate a mamei se face atat imediat dupa nastere, cat si in primul an, in functie de felul in care s-a produs nasterea, afectiunile, complicatiile din timpul sarcinii si nasterii (hemoragii, infectii, tulburari psihice, endocrinologice, trombofilii), daca mama alapteaza sau nu. Daca in primele zile dupa nastere mama este in spital si este atent monitorizata, ulterior este important ca ea sa tina cont de recomandarile medicului specialist si sa efectueze controalele si investigatiile recomandate de acesta la momentele indicate de medic. In plus, mama trebuie sa aduca fara amanare la cunostinta medicului ginecolog orice simptom care ar putea indica o complicatie sau o afectiune (de exemplu, dureri mari, cresterea volumului lohiilor).

 

Sarcina este o perioada deosebita in viata unei femei, insa presupune transformari, provocari si un efort deosebit pentru organismul viitoarei mame.

 

Ingrijiri de rutina dupa nastere

In general, majoritatea femeilor raman in spital aproximativ 2 zile dupa nasterea naturala sau 3-5 zile dupa operatia cezariana. In aceasta perioada, femeia isi revine si incepe sa aiba grija de nou-nascut. In prima zi, mama experimen-teaza o stare de oboseala, somnolenta, transpiratii, sca-derea ritmului cardiac, poliurie (urinare frecventa) cauzate de travaliu. Deseori apar si cres-terea usoara a temperaturii si un frison fiziologic. Echipa medicala se asigura ca mama este stabila si o ajuta sa inteleaga prin ce trece, ce va urma si cum trebuie sa aiba grija de nou-nascut. In spital, mama este monitorizata pentru sangera-rea pe cale vaginala, semne de infectie, valori anormale ale tensiunii arteriale, contractii uterine, reluarea mictiunilor si a tran-zitului intestinal. Se monitorizeaza si trateaza simptomatic durerile in functie de tipul nasterii.

 

Uterul la termen (fara fat, placenta si lichid) cantareste cca 1 kg si ajunge in 6 saptamani de la nastere la 50-100 g.

Starea lauzei

Lauzia este dominata de involutia rapida a uterului, care isi reduce semnificativ dimensiunile in 10-12 zile de la nastere. Acum pot aparea cresteri ale temperaturii cauzate de instalarea lactatiei, mama pierde rapid in greutate, apar colicile uterine, mai ales la femeile care au nascut mai multi copii. In aceasta etapa pot aparea infectii puerperale si accidente tromboembolice, de aceea este important ca mama sa mearga la consultatiile recomandate; ginecologul va constata daca mama isi revine dupa nastere, care e starea ei generala fizica si psihica, va palpa si verifica regresul uterului, va verifica plaga.

Operatia cezariana

Ca orice operatie, prezinta riscuri suplimentare fata de nasterea vaginala, de aceea femeia este monitorizata mai atent si petrece in spital 3-5 zile. Durerile la locul inciziei abdominale se calmeaza cu gheata la nivelul plagii si analgezice. Cele mai comune complicatii care pot aparea sunt: infectia, sangerarile abundente, tromboze la nivelul membrelor inferioare, embolia pulmonara, greata, varsaturi sau dureri de cap puternice, constipatie. Recuperarea e mai lunga (4-6 saptamani). Se recomanda odihna, dieta echilibrata, activitati usoare (mersul pe jos), consult la 7-10 zile si ecografie transvaginala la o luna.

Refacerea dupa nasterea vaginala

In cazul nasterii normale cu epiziotomie sau ruptura de perineu, in primele zile mama va avea dureri, care ii vor fi calmate cu pungi de gheata, aplicate alternativ, cu perioada de pauza la nivelul perineului in primele 24 de ore de la nastere, si analgezice si antiinflamatorii recomandate de ginecolog. Hemoroizii (dilatatia vaselor din peretele anusului), care pot aparea frecvent in aceasta perioada de dupa nasterea vaginala, sunt tratati simptomatic (creme antiinflamatorii, anestezice locale). Sunt recomandate toaleta locala cu apa si sapun si dus zilnic. Exercitiile Kegel intaresc si tonifica musculatura pelvina si reduc durerea perineala. Femeile care au avut diverse afectiuni in timpul sarcinii (trombofilie, tiroidita, diabet) vor fi monitorizate si vor continua tratamentul conform indicatiilor medicului specialist.

 

Discuta cu  medicul specialist inca dinainte de nastere despre stilul de viata de dupa.

 
Nu ezitati sa va adresati medicului!

In general, va cunoasteti cel mai bine organismul si va puteti da seama cand apare ceva in neregula si este cazul sa mergeti la medic. Dupa nastere, medicul va va spune ce sa faceti in anumite situatii si cand sa il sunati. Nu ezitati sa ii cereti informatii, clarificari, sa mergeti la consult ori de cate ori credeti ca ar putea fi ceva in neregula. Desi sarcina si nasterea sunt un dat al femeii, reprezinta mari provocari pentru organism, de aceea pot sa apara complicatii. Daca aveti dureri de cap, variatii de temperatura, variatii de tensiune, tulburari de ritm cardiac, greata, varsaturi, ameteli, vi se umfla picioarele, aveti dureri in piept, greutate cand respirati, lohii abundente si care isi schimba culoarea, sanii umflati si foarte durerosi, stari depresive, adresati-va neintarziat medicului dumneavoastra. 

Contraceptia dupa nastere

In primele 6-8 saptamani dupa nastere, organismul matern isi revine treptat la starea de dinaintea conceptiei. Revenirea la normal poate sa dureze mai mult (la femeile care alapteaza prima menstruatie poate aparea dupa 6-7 luni). In general, la peste 50% dintre femeile care alapteaza, menstruatia reapare dupa 36 de saptamani de la nastere. La femeia care nu alap­­teaza, e posibil ca ovulatia sa se produca cu ziua 25 post-partum, motiv pentru care se recomanda discutarea cu medicul gineco­log a metodelor de contraceptie imediat dupa nastere, inainte de externarea din maternitate. E recomandat sa prevenim o sarcina nedorita sau intervale prea scurte intre sarcini (sub 2 ani), deoarece afecteaza nega­­tiv sanatatea mamei (mai ales dupa nasterea prin cezariana), creste riscul pentru greutate mica la naste­re sau prematuritate a copilului.

 

Steriletul poate fi pus la o luna de la nasterea vaginala sau 6 luni dupa operatie cezariana, daca nu exista contraindicatii.

 

Metde contraceptive

Sunt recomandate de medic dupa caz, in functie de starea de sanatate si istoricul femeii. Trebuie sa fie alese astfel incat sa fie luate in siguranta. Modificarile hematologice care au loc in sarcina predispun la tulburari de coagulare, deci creste riscul de trombembolism venos in perioada post-partum (cu precadere la femeile peste 35 de ani, cu operatie cezariana, cu antecedente, cu IMC peste 30Kg/m, hemoragie postpartum sau care au fost imobilizate). Cele mai recomandate metode sunt contraceptivele care contin numai progestative si steriletul.

 

Cu atat mai mult cu cat folositi o metoda de contraceptie, este recomandat sa faceti analize si sa mergeti periodic la medic.

 

Dupa nasterea vaginala

Organismul femeii are nevoie de recuperare si dupa nasterea pe cale vaginala. Recuperarea depinde si de starea de sanatate, de conditia fizica, de durata travaliului, de starea psihica si dureaza 1-2 saptamani. Odihniti-va, faceti miscare cu moderatie, reluati-va treptat activitatea. Dupa reluarea tranzitului intestinal, alegeti o alimentatie bogata in lichide (cea mai buna este apa), normala, echilibrata, bogata in vitamine, proteine, fibre. Incercati sa evitati alimentele care baloneaza. Reluarea activitatii sexuale se va face dupa consult de specialitate.

 

Daca te simti trista, fara speranta, daca plangi usor mai multe zile, daca ai ganduri periculoase (suicid), adreseaza-te imediat medicului.

 

Cum iti revii dupa cezariana

Este recomandat sa te odihnesti daca simti nevoia (somnul ajuta in recuperare). Operatia cezariana presupune riscuri si un stres pentru organism, deci acorda-ti timp sa te refaci. Ridica-te din pat cat mai repede si mergi pe jos; te vei recupera mai rapid si mai usor si, in plus, previi complicatiile precum tromboza, constipatia.
Alimentatia va fi foarte usoara in prima zi, apoi, dupa reluarea tranzitului intestinal, va fi normala si bogata in fibre, cu evitarea alimentelor care baloneaza, fara a se neglija aportul hidric. In primele 6 saptamani dupa operatie, fa eforturi fizice moderate,  deci evita aerobicul, joggingul, nu ridica greutati mai mari decat copilul, nu iti solicita abdomenul. Poti sa conduci masina doar cu acordul medicului. In general, iti poti relua activitatea profesionala doar dupa
6 saptamani, in functie de tipul de lucru. Reluarea activitatii sexuale se va face dupa 6-8 saptamani, dupa consult de specialitate.

Semnaleɉ۬de alarma

Urgent: ameteli cu stari de lesin, dureri puternice in piept, probleme de respiratie, dureri intense in abdomen. Imediat: sangerari abundente, cheaguri, secretie urat mirositoare, greturi cu varsaturi sau scaune frecvente. La nivelul inciziei: fisuri, durere, edem, secretie, abdomenul intarit, febra, inflamatia ganglionilor (gat, subrat, inghinal), picioare dureroase/ umflate, probleme de mictiune, stari depresive.

 

Foto: Hepta, Shutterstock

 

 


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Sanatate
Buton