Unghiile bebelușului – ce ”spun” despre sănătatea lui

Știai că unghiile bebelușului îți pot da informații despre starea lui de sănătate? Ele prezinta anumite caracteristici specifice, în anumite cazuri – diferite de cele ale adulților.

Unghia e constituita din straturi suprapuse de keratina (proteina dura ce confera aspectul cornos), care la copii sunt mai putin numeroase decat cele ale adultilor.

Prin urmare, sunt mult mai subtiri si mai fragile si mult mai expuse la microtraume cauzate de neatentia copilului.

Iata cateva semnale (nu neaparat de alarma) pe care le poti observa pe unghia micutului tau:

  • unghia „lingurita' – desi mica, e normal ca unghiuta copilului (in special cea de la picior) sa prezinte o forma usor concava. Nu trebuie sa fie exagerat de curbate, dar nici cu aspect opus, cu suprafata adancita, forma convexa. Fiind subtiri, este normal sa fie usor flexate, insa acest aspect nu trebuie sa te ingrijoreze.
  • cu pete albe pe suprafata – se intampla sa poti observa la unghiile mainilor mici pete albe, ca niste norisori, dar nu trebuie sa iti faci griji. Petele albe indica o usoara alterare in procesul de keratinizare (intarire) a unghiei, cauzata probabil de o microtrauma, adica un pic de aer care s-a infiltrat intre straturi. Acestea vor disparea odata cu taierea periodica a unghiutelor.
  •  cu aspect de „degetar – in cazul in care suprafata unghiei prezinta un aspect cu mici gaurele, ca cele de pe suprafata unui degetar, acestea pot fi un mic semnal de alarma ca ceva nu este in regula. E vorba de o schimbare care nu se refera la o anumita boala, dar poate fi asociata cu diverse afectiuni. De exemplu, cu alopecia areata, in cazul in care copilul isi pierde parul in smocuri, sau cu vitiligo ori psoriazis. Ti se poate confirma doar printr-o consultatie de specialitate, prin investigatie aprofundata.
  •  unghie ingrosata – daca este ridicata in partea distala (adica terminal, unde se taie de obicei unghia), poate fi un simptom al unei boli fungice, cauzate de o ciuperca. Este un fenomen destul de rar in randul copiilor, aparand la mai putin de 1% din totalul copiilor de diferite varste. Atunci cand se produce, sunt afectate in special unghiile de la picioare, deoarece acestea cresc mai incet, favorizand dezvoltarea micozei.
  • cu striatii orizontale – sunt vizibile sub forma unor santuri orizontale (transverse) pe suprafata unghiei, cunocute si sub numele de „linii Beau', si pot fi un semn de boala „mana-picior-gura (numita astfel intrucat e asociata cu mici leziuni in aceste parti ale corpului). Pe masura ce unghia creste, e posibil ca aceste linii sa dispara, in caz contrar ar fi indicat sa apelezi la ajutor de specialitate care sa valideze diagnosticul, urmarindu-se probabil evolutia pe o perioada de cateva luni.

 

Text: Andreea Girtonea


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Bebelusul
Buton