Sa vorbim despre fimoza

Fimoza este o problema specifica bebelusilor de sex masculin. Este caracterizata prin imposibilitatea retragerii complete a preputului la baza glandului (partea anterioara a penisului), din cauza dimensiunii tesutului care il acopera.

Cei mai multi baietei, la nastere, au ceea ce se cheama penis „inchis”, deoarece preputul nu reuseste sa alunece, ramanand prins de gland si acoperindu-l in intregime. Aceasta problema trebuie rezolvata din doua considerente:

  • unul igienic legat de imposibilitatea spalarii acelei parti a corpului
  • unul de natura sexuala, legat de dificultatea alunecarii preputului

Unele religii prevad circumcizia in perioada cat baietelul este inca mic, ceea ce inseamna taierea si eliminarea preputului.

Cum se procedeaza in caz de fimoza?
Medicul trebuie sa inceapa decalotarea preputului in jurul varstei de 3 luni, folosind unguent anestezic si pregatind locul, prin aplicarea preventiva, timp de aproximativ o luna, a unui unguent cu cortizon.

Interventia trebuie sa fie delicata si sa nu fie totala, adica nu este nevoie sa se decaloteze tot glandul de la inceput. Dupa prima operatie, la distanta de una-doua zile, medicul va avea nevoie de ajutorul mamei, care trebuie sa repete operatia in fiecare zi.

Trebuie sa traga in jos pielea pana in punctul in are a ajuns medicul si sa spele zona astfel descoperita cu apa si sapun. Acest lucru se efectueaza zilnic atat din motive de igiena, cat si datorita faptului ca preputul se poate lipi la loc.

Dupa operatie este posibil ca cel mic sa planga atunci cand face pipi. Acest lucru inseamna ca simte o usturime. Foarte rar pot aparea o iritatie sau o umflatura in zona respectiva, care vor disparea daca puneti comprese reci si crema pe baza de cortizon si antibiotic. Nu faceti asta insa fara sfatul medicului.

La un viitor control, daca glandul nu se descopera complet, medicul va face o noua interventie. In general, dupa trei interventii se realizeaza descoperirea completa a glandului.

Uneori, sub pielea preputului inca nedescoperit pot aparea mici pete alburii. Este vorba de o acumulare normala de secretii albe, care se vor curata la urmatoarea interventie a medicului.

Este foarte important ca aceasta operatie sa fie inceputa devreme (in jurul varstei de 3 luni), pentru a se termina in jurul lunilor a opta sau a noua, inainte ca bebelusul sa inceapa sa realizeze ce I se intampla si sa ramana traumatizat, refuzand apoi chiar sa fie imbaiat.

Greseli legate de fimoza
De cele mai multe ori, lipsa unei educatii sexuale corecte, le impiedica pe mamici sa inteleaga unele lucruri si ca atare sa colaboreze corect cu medicul.

Multor proaspete mamici le este teama sa urmeze operatiunea simpla de spalare a zonei respective de teama sa nu-i faca rau bebelusului.

O alta greseala este legata de comportamentul unora dintre mamici, care considera ca bebelusul nu are nevoie de toate aceste interventii de decalotare. Se ajunge astfel la situatia cand, la 2,3 ani, acesta trebuie operat de fimoza.

O alta greseala este aceea in care medicul ii spune mamei „doamna, preputul trebuie tras, faceti-o dumneavoastra”. Astfel, mama este lasata sa se descurce singura cu o zona atat de delicata a corpului copilului ei.

Rezolvarea problemei numita fimoza este treaba medicului, mama trebuie apoi sa continue ce a inceput acesta, prin igienizarea zilnica a zonei respectiva si sa-l invete apoi si pe copil, cand va mai creste, cum sa o faca.

Sursa: „Copilul fericit. Tot ce trebuie sa stii pentru a-ti creste cat mai bine copilul”, Ed. Corint
Foto: Dreamstime.

 


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Sanatate
Buton