O nouă generație de tați se întâlnește din ce în ce mai des: cea a taților de 50 de ani. Cu un stil de viață care s-a schimbat în societatea noastră, să fii tată la o vârstă la care alții au deja copii mari nu mai este ceva neobișnuit.
Atenție la ceasul biologic!
Ceasul biologic al femeilor înaintează mai repede decât al bărbaților. Chiar și așa, studiile evidențiază faptul că numărul de spermatozoizi din spermă scade cu vârsta, aceștia fiind și mai puțin mobili. Cum calitatea spermei nu mai este atât de bună ca în cazul bărbaților tineri, riscul de defecte este mai mare, și tulburările de fertilitate mai frecvente. Să faci un copil la 50 nu este exact la fel ca și cum l-ai face la vârsta de 25 de ani sau 35 de ani, în plan biologic.
Din ce în ce mai mulți tați la 50 ani
Cu greu acceptată cu ani în urmă, ideea de a deveni tată la o vârstă mai înaintată nu mai este astăzi privită cu scepticism. Noi stiluri de viață și de schimbare a regulilor societății au favorizat apariția acestei noi generații de tați: studiază cât mai mult, căsătoriile au loc mai târziu, trebuie să-și construiască o carieră și, prin urmare ideea de paternitate nu este chiar o prioritate. Se adaugă uneori și problemele de bani care nu-ți permit întotdeauna să ai un copil, mai ales dacă ai și împrumuturi la bănci, și traiul continuă să fie din ce în ce mai scump. Explozia numărului de divorțuri și deci o a doua căsătorie sunt, de asemenea, un factor care contribuie la paternitatea tardivă.
Tații la 50 de ani întineresc
Să fii tatăl unui copil nu este ușor, cu atât mai mul la 50 de ani, și ar fi bine să fii în formă. Într-adevăr, oboseala acumulată din cauza nopților agitate și zilelor mai ocupate este mult mai dificil de gestionat la 50 de ani față de 30 de ani. În plus, odată cu vârsta, noul tată învăță mai lent gesturile de paternitate, posibil și receptivitatea la noile tendințe să fie mai greoaie.
În ceea ce privește prăpastia dintre generații, diferența de vârstă nu este neapărat o problemă: unii tații sunt la 50 ani mai „cool decât alții la 30 care susțin o educație rigidă. Ar putea, deci, să fie foarte aproapiat de copilul lui. Nu mai e vârsta la care să se cațere cu ușurință în copaci sau să facă ciclism montan, însă, cu puțin exercițiu, ar putea face față fără probleme anumitor activități ale copilului.
Avantajele tatălui de 50 de ani
Să fii tată la 50 de ani are, fără îndoială, și mari avantaje. În primul rând, un bărbat de 50 de ani dă dovadă de maturitate, este în general mult mai responsabil și stabil emoțional. Experiența de viață îl ajută să distingă între bine și rău, nu mai trebuie să dovedească că e capabil la locul de muncă sau să-și construiască o carieră. Este, prin urmare, mai puțin stresat și mai disponibil să aibă grijă de copil, un ajutor de bază pentru mama copilului. În general, la această vârstă, există mai puține probleme finaciare, ceea ce constituie un avantaj.