Somnul ajută la dezvoltarea creierului bebeluşului, la asimilarea informaţiilor pe care copilul le învaţă peste zi, la dezvoltarea memoriei. Problemele cauzate de somn reprezintă una dintre principalele nemulţumiri ale părinţilor.
În teorie, pe la şase-opt săptămâni, cei mai mulţi sugari nu se mai trezesc noaptea sau se trezesc o singură dată pe noapte. Şi totuşi, multe mămici se plâng că bebeluşul nu doarme suficient. Fie începe să se trezească noaptea, fie se trezeşte dimineaţa foarte devreme (pe la cinci, şase), fie are somnul întrerupt de episoade de plâns. Există mai multe explicaţii pentru aceste episoade, şi cele mai multe dintre ele sunt legate de… alimentaţia necorespunzătoare.
Mămicile ar trebui să ştie că, după şase-opt săptămâni, când stomăcelul este suficient de mare încât să nu mai fie necesară o masă de noapte, o trezire pe timpul nopţii, pentru o porţie de lapte, va agita sugarul, va determina schimbări în ritmul lui de somn/veghe până acolo încât cel mic ar putea ajunge să doarmă ziua şi să vrea să se joace noaptea.
Masa de seară – substanţială
Pentru a evita toate complicaţiile pe care le presupune o masă de noapte atunci când organismul, de fapt, nu ar mai cere-o, mama trebuie să se asigure că masa de seară este substanţială. Dacă alăptează, va da copilului să mănânce din ambii sâni şi, dacă este cazul, va apela şi la o completare cu formulă.
Dacă, totuşi, chiar şi în condiţiile unei mese de seară consistente, cel mic se va trezi în continuare peste noapte, i se va oferi doar ceai (există formule speciale de ceai concepute pentru noapte, care liniştesc sugarul), şi, în timp, bebeluşul va renunţa să se mai trezească şi va avea un somn cu adevărat liniştit.
Dacă bebeluşul se trezeşte de mai multe ori noaptea, este recomandat ca mama să îi ofere doar ceai, şi, în timp, sugarul va renunţa să se mai trezească pe timpul nopţii. Există ceai special de noapte care linişteşte sugarul, îl face să doarmă mai bine şi să se odihnească corespunzător.
După 6 luni, sugarul poate primi la masa de seară cereale cu lapte. Este bine ca mama să aleagă pentru bebeluş cereale speciale de seară, care fac ca sugarul să doarmă liniştit, fără a mai simţi nevoia de a se trezi noaptea pentru a mânca.
Laptele băut noaptea, în perioade alocate în mod normal somnului, nu se digeră bine, ceea ce înseamnă că sugarul nu îşi poate lua din hrană substanţele necesare creşterii, iar pe de altă parte, el poate avea colici, disconfort abdominal, ceea ce va determina agitaţie şi alte probleme de somn.
Ritualurile sunt foarte importante pentru ca tu şi cel mic să aveţi parte de nopţi liniştite
De aceea, încă din primele săptămâni de viaţă, trebuie să creăm un ritual plăcut, care să-i includă pe ambii părinţi şi, lucru extrem de important, să fie respectat în fiecare seară.
Începem cu ordinea prin cameră, aerisirea camerei, îi povestim celui mic ce se întâmplă, că ne pregătim pentru somn, ne mai jucăm puţin, dar fără să-l agităm, apoi diminuăm luminile de prin casă şi le cerem tuturor să coboare intensitatea vocilor şi sonorul televizorului, facem băiţa (iarăşi, având grijă să nu agităm copilul), urmează masajul, hăinuţe confortabile pentru somn şi masa de seară.
Nu lăsăm copilul să adoarmă la sân sau cu biberonul în braţe, ci îl punem în pătuţul lui când este încă treaz, dar pe punctul de a adormi.
Foto: shutterstock.com