Frigul vine la pachet cu răceli, gripă și episoade de tuse de tot felul – seacă, productivă, lătrătoare, care însoțește infecțiile respiratorii. Uite câteva remedii din bucătăria bunicii care funcționează, spun specialiștii în medicină alternativă, mult mai bine decât medicamente antitusive (și nu au efectele secundare ale acestora).
1.Se unge o fâșie de pânză cu miere, se presară cu bicarbonat de sodiu amestecat cu făină de muștar în părți egale și se aplică peste noapte.
2. Amestecă 3 linguri de oțet de mere cu o linguriță de suc de aloe vera și o jumătate de pahar de miere (curată) de albine. Din acest amestec, ia câte 2 lingurițe înainte de fiecare masă.
3. Două ouă crude, 2 căpățâni de usturoi pisate și 100 g de grăsime topită se amestecă până se obține o pastă omogenă cu care se frecționează tălpile, gleznele și pulpele picioarelor, timp de 3 zile.
4. Un pahar de miere se dizolvă într-un litru de vin alb curat. Se ia din amestec câte o lingură înainte de fiecare masă.
5. În zeama în care fierbi știuleți de porumb, amestecă o spumă obținută din 2 gălbenușuri și 2 linguri de zahăr. Bea din această compoziție cât o suporți de caldă, de câteva ori pe zi.
6. Pune la fiert o lingură de tărâțe de grâu într-un litru de apă. Spumează și apoi strecoară lichidul și adaugă în zeama caldă o linguriță de miere. Se bea peste zi, fierbinte, în porții mici.
7. Se spală și strivesc 10 frunze de busuioc proaspăt și se călesc în tigaie la foc mic împreună cu o linguriță de ghimbir ras, până se înmoaie. Se adaugă o cană cu apă și se mai lasă la foc mic câteva minute. Se stinge focul, se lasă să se răcească puțin și se îndulcește cu miere. Se consumă ca atare.
8. Pune la fiert un mănunchi de cimbru (planta întreaga, proaspătă sau uscată) într-un litru de apă și lasă să fiarbă până scade la jumătate. Adagă o cană de miere și ia din amestec câte o lingură la fiecare oră.
9. Ceaiul din chimen este foarte eficient ca remediu anti-tuse. Se consumă ca atare, cât îl suporți de cald. Condimentează-ți și mâncărurile cu mult chimen în perioada în care tusea te supără – te ajută și la rezolvarea problemelor digestive.
10. Dă pe răzătoarea mică o rădăcină de ghimbir și adaugă imediat peste el (ca să nu oxideze) miere – la o lingură de ghimbir pui 2 de miere. Lasă-l să stea la loc întunecat timp de 10 zile, apoi filtrează amestecu – vei obține un sirop gros, picant și parfumat, din care iei atunci când vreun episod de tuse te sâcâie, câte o lingură.
11. Sucul de leuștean este foarte bun pentru tratarea tusei cronice, care rămâne ca urmare a unui episod de bronșită – se bea ca atare, în porții mici, de câteva ori pe zi.
foto Shuttestock