Exista cateva reguli de buna purtare pe care orice copil le stie: sa-i salute pe cei mai in varsta, sa raspunda la salut si, eventual, sa nu se scobeasca in nas. Asadar, ce-i inveti pe cei mici si la ce varsta?
Este o intrebare pe care multi parinti o pun, dar, din pacate, raspunsurile nu prea au de unde sa apara. Ca sa-ti fim – macar putin – de ajutor, iata cateva trucuri prin care il poti invata pe pustiul tau – acum in varsta de doar trei anisori, cum sa se comporte in societate.
1. „Multumesc' plus „Te rog' sunt doua cuvinte magice si, cu cat mai devreme le deprinde, cu atat mai bine pentru el. Orice strain va fi impresionat de capacitatea lui de a le spune si va castiga simpatia tuturor (o lectie de viata care-i va folosi si pe viitor). Incearca sa-i creezi reflexul de a multumi atunci cand primeste un cadou, cand i se face un serviciu sau cand ii dai ceva de mancare.
2. „Ma numesc…' este o formula pe care orice copil care stie sa articuleze cuvintele trebuie sa o invete. Asadar, obisnuieste-ti pustiul sa se prezinte vecinilor, postasului si parintilor copiilor din parc. Invata-l si formula cu care sa raspunda; un „imi pare bine' nu e greu de pronuntat.
Bunele maniere la masa
Stiai ca micutilor le este foarte greu sa fie politicosi atunci cand sunt bolnaviori sau cand le e foame? Acest fapt face ca educarea lor la masa sa fie mai dificila.
Chiar si copiii sub patru ani pot fi introdusi in minunata lume a educatiei; obisnuieste-i sa stranga firimiturile de pe masa, sa adune bucatile de mancare pe care le-au aruncat pe jos si sa lase curat locul unde au mancat.
Copiii intre peste patru si sapte ani sunt un bun „material didactic', ei fiind deja capabili sa invete sa manance cu cutitul si furculita (in mana potrivita), sa nu mai scuipe dumicatul din gura, sa-si tina coatele jos de pe masa si degetele afara din gura, sa nu linga vesela si sa nu bage prea multa mancare deodata in gura.
Text: Valentina Vuxanovici; Foto: HEPTA/PHOTONONSTOP