Refluxul gastric la bebeluși

Refluxul gastric (reflux gastroesofagian) este considerat de medicii pediatri o posibilă cauză a colicilor. Această afecțiune – în care acidul gastric se ridică spre cavitatea bucală, iritând zona prin care trece – este una dintre cauzele arsurilor esofagiene la adulți. Sugarii cu reflux gastroesofagian sever iau prea puțin în greutate, din cauza episoadelor repetate de vărsături și suferă de dureri destul de puternice, ocazional.

Regurgitarea este des întâlnită la bebeluși – pentru că mușchiul care nu permite conținutului stomacal să se ridice nu este matur și nu are suficientă forță, este des întâlnită situația în care o cantitate mică din ultima masă a bebelușului să se întoarcă atunci când cel mic eructează sau se agită, mai ales dacă a mâncat mult. Unii bebeluși varsă însă o cantitate semnificativă din laptele consumat.

Când se poate suspecta că bebelușul suferă de reflux gastric:

– dacă vomită de mai mult de 5 ori pe zi (mai mult de 25 de ml, după masă)

– plânge la fiecare masă

– plânge imediat după ce eructează sau varsă

– este iritat, plânge mult, uneori se chircește, respiră mai greu, pare că se sufocă

În timp ce refluxul gastric poate fi considerat funcțional, dacă el nu afectează creșterea și dezvoltarea bebebelușului și, de obicei, în jurul vârstei de 6 luni, o dată cu alimentația diversificată, problemele încetează, boala de reflux gastroesofagian dă multe bătăi de cap părinților.

Boala de reflux gastroesofagian, așa cum mai este refluxul gastroesofagian patologic, trebuie se poate manifesta atât la sugar, cât și la copii mai mari și adolescenți.

Cum se manifestă boala de reflux gastroesofagian (la sugari)

  • vărsaturi recurente
  • dureri abdominale
  • meteorism abdominal (balonare)
  • refuzul alimentației, lipsa poftei de mâncare
  • creștere lenta în greutate sau chiar scădere în greutate
  • Ca urmare a apar ca urmare a aspirației conținutului gastric în căile respiratorii pot apărea și apnee, tuse cronică, wheezing, episoade repetate de pneumonie, chiar episoade de cianoză.

 

Ce poți face dacă cel mic e supărat de refluxul gastroesofagianshutterstock_162774629

  • Așază copilul la masă în poziție semi-verticală, cu capul mai sus față de corp, atât în timpul mesei, cât și după ce a mâncat și chiar în timpl somnului. Practic, pozitia este permanentă, pentru că o poziție orizontală declanșează un alt episod de reflux.
  • Lasă bebelușul liniștit imediat după masă, evită să te joci cu el sau să-l miști din loc.
  • Nu-l pune pe burtică după ce a mâncat, pentru erucatare, ține-l tot în poziție verticală, cu stomacul lipit de umărul tău.
  • Pediatrul îți poate recomanda să folosești o formulă specială anti-reflux și să îl hrănești pe cel mic mai puțin, dar mai des.

foto Shutterstock


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Bebelusul
Buton