Deși este mic și ți se pare complet neajutorat, bebe vine pe lume pregătit – el se naște cu mai multe reflexe neurologice care fac parte din dezvoltarea creierului său. Aceste reflexe sunt răspunsuri automate, despre care se crede că îl ajută pe nou-născut să își satisfacă nevoile de bază.
Reflexul se supt – reflex natural de a suge orice este dus la gură: sânul, suzeta, degetul. Acest reflex este crucial pentru supraviețuire și un supt sănătos este semn de sănătate. Este probabil continuarea unui comportament început înainte de naștere. Bebe și-ar putea suge degetele de la mâini sau picioare pentru a se calma.
Reflexul de înghițire – și acesta apare înainte de naștere. În pântece, copiii înghit lichid amniotic.
Reflexul de orientare – la atingerea ușoară sau la mângâierea unuia dintre obrăjori, bebelușul se întoarce către partea respectivă, începând să caute sânul mamei (sau biberonul). Acest reflex ajută copilul să găsească hrana. De asemenea, ca să-l încurajezi să sugă, lasă pur și simplu sânul să îi atingă obrazul sau buzele.
Reflexul de apucare – dacă îți pui degetul în palma bebelușului, acesta îl va strânge și, uneori, se poate agăța atât de strâns de degetul tău încât i-ai putea ridica puțin corpul. Dacă vei încerca să îți retragi degetul, bebe îl va strânge și mai tare.
Reflexul Moro – numit și reflex de apărare, este declanșat de un zgomot puternic sau de o mișcare bruscă. Copilul își întinde tot corpul, depărtând brațele și picioarele, și deschide palmele. Apoi își apropie din nou brațele de corp și își strânge pumnii la piept, începând adesea să plângă.
Reflexul de pășire – apare atunci când copilul este ținut de subrațe, în poziție verticală, și atinge o suprafață dură cu tălpile. Sugarul va face în mod natural mișcări ca de pași, încercând să înainteze.
Reflexul de înot – deși nu ar trebui să îți lași niciodată copilul să înoate sub apă, dacă pui bebelușul în apă, acesta va începe să înoate fără niciun fel de problemă, deoarece plămânii se închid la contactul cu apa.
Reflexul Babinski – dacă atingi talpa copilului, degetele se vor desface în evantai și piciorul se va mișca puțin spre interior.
Reflexul „spadasinului – atunci când bebe stă întins pe spate și capul i se întoarce într-o parte, își va întinde piciorul și brațul de pe partea respectivă și le va îndoi pe cele de pe partea opusă. Va arăta ca un spadasin în atac.