Încă din primele zile de viață vei observa că bebelușul tău știe o mulțime de lucruri – pășește și apucă în mod reflex. Aceste reacții reflexe îi sunt de mare ajutor într-o primă fază (ulterior, le va uita, pentru a reînvăța să meargă sau să apuce în mod conștient, nu ca reflex). Uite ce să știi despre reflexele bebelușului.
Reflexele bebelușului îl ajută pe acesta înainte de naștere sau au rămas moștenite de la strămoșii noștri din regnul animal (specialiștii numesc aceste din urmă reflexe – reziduale).
Bebe pășește – dacă ții bebelușul în poziție verticală și îi apropii cu talpa de o suprafață plană, fără că măcar să o atingă, el va îndrepta piciorul care este foarte aproape de 'podea' și-l va flexa ușor pe celălalt, ca pentru a păși. Acest reflex îi ajută pe bebeluș să se miște puțin în timpul ultimelor luni de sarcină, prevenind leziunile provocate de stagnarea într-o singură poziție și totodată contribuie la poziționarea corectă în vederea nașterii.
Bebe apucă – Dacă apeși cu vârful degetului în palma sau în talpa bebelușului, acesta va încerca să apuce cât mai strâns, chiar și în timpul somnului. Reflexul acesta este moștenit de pe vremea când puii maimuțelor antropoide se agățau de blana mamei, atunci când aceasta se deplasa prin junglă.
Reflexul Moro – acesta face parte dintre reflexele bebelușului numite 'reziduale' de către specialiști. El se activează când bebe se sperie, iar bebelușul își mișcă brațele în sus și lateral, ca și când ar încerca să se agațe de tine. Reflexul (lui) Moro sau reflexul de îmbrățisare este studiat ridicând capul bebelușului câțiva centimetri în față și lăsându-l brusc; capul nou-născutului cade atunci, acesta depărtând membrele superioare și intinzând picioarele; apoi bratele se îndoaie spre piept executând o mișcare de strângere.
foto Shutterstock