Esti epuizata si usurata, dar munca grea de recuperare, acum incepe.
La cateva minute dupa nastere, corpul tau incepe sa se schimbe si acestea nu sunt deloc subtile.
Iata la ce te poti astepta dupa nastere:
Pierderea in greutate este uimitoare. Daca pui in calcul greutatea copilului, cea a placentei si a lichidului amniotic, dai jos dintr-o data in jur de 6,7 kilograme.
Si nu se opreste aici. Pe parcurul sarcinii celulele corpului retineau apa, iar acum tot surplusul de lichid va fi eliminat, prin urina sau transpiratie.
Corpul proaspetelor mamici produce de doua ori mai multa urina decat in mod normal.
Uterul incepe sa se micsoreze, iar contractiile nu se vor opri odata cu terminarea nasterii.
In timpul sarcinii, uterul isi mareste dimensiunea de 25 de ori fata de cea normala. La cateva minute dupa nastere, acesta incepe sa se micsoreze, ceea ce cauzeaza alte contractii si dureri, dar de intensitate mai mica decat cele de la nastere.
Aceste dureri de dupa nastere de obicei cresc in intensitate odata cu numarul nasterilor si uneori ai nevoie de calmante.
Uterul se micsoreaza rapid, intr-o saptamana ajunge la jumatate din dimensiunea de la nastere. Intr-o luna, revine la dimensiunea normala. Totusi, numarul de celule din uter nu scade, ci doar isi reduc dimensiunile.
Celulele care legau placenta de uter incep sa se desprinda dupa nastere, fiind eliminate prin scurgeri vaginale, ce dureaza 4-6 saptamani.
In timpul sarcinii, uterul se extinde pentru a face fata cerintelor bebelusului in continua crestere si astfel, impinge multe organe din calea sa – stomacul, intestinal subtire si cel gros, vezica urinara, inima.
Dupa ce nasti, acestea revin la locatia de dinainte.
Aceasta repozitionare poate fi cauza incontinentei urinare. De obicei, incontinenta urinara ar trebui sa dureze cateva saptamani, dupa care totul va reveni la normal. Daca nu se intampla asta insa, du-te la medic.
Schimbarile hormonale:
In timpul sarcinii, estrogenul permite celulelor sa se extinda si sa retina apa, iar declinul brusc de estrogen dupa nastere (nivelul acestuia scade in proportie de 90% in primele trei ore), lasa tesuturile moi.
Progesteronul este cel care tine muschii uterini rigizi pana la momentul nasterii. Cand nivelul acestuia scade rapid, anumite procese care au fost stopate sau incetinite in timpul sarcinii, incep sa functioneze din nou.
Caderea parului spre exemplu, se datoareaza acestui lucru; multe femei pierd cantitati mari de par in primele trei luni de la nastere. Hormonii actioneaza si asupra sanilor. Dupa ce nivelul de estrogen si progesteron scade, hormonii numiti prolactina si oxitocina, in combinatie cu bebelusul care suge, stimuleaza productia de lapte.
Aceste modificari hormonale afecteaza si sistemul nervos central, provocand depresia post-natala
Transformarea din gravida in proaspata mamica este epuizanta, dar in acelasi timp, miraculoasa. Corpul tau va scapa complet in cateva saptamani, de schimbarile care au durat noua luni.
Text: arhiva Edipresse; Foto: HEPTA/PHOTONONSTOP