Venirea pe lume a unui bebelus este un motiv de bucurie nespusa pentru multe dintre mamici. Cu toate acestea insa, chimia organismului nostru ne tradeaza uneori si poti ajunge sa ai emotii si sentimente pe care in mod rational nu le poti justifica. Iata ce este psihoza postpartum, cum se diagnosticheaza si cum se poate ea trata.
Mai toate proaspetele mamici au perioade scurte de depresie, acele cateva zile la scurt timp dupa nastere in care nu se simt in apele lor, emotional vorbind.
In fiecare an 800 000 de femei, aproximativ 20% din totalul celor care nasc, vor trece printr-o forma de depresie postpartum. Aceasta poate afecta drastic viata de zi cu zi a mamei si a familiei.
Intre 1000 si 2000 de mame dezvolta anual o alta afectiune, corelata cu depresia postpartum: psihoza postpartum.
Psihoza postpartum este o afectiune ce apare ulterior nasterii, provocata de dezechilibrul hormonal din corpul mamei, ce ii afecteaza acesteia starea psihica si fizica.
In timpul sarcinii si imediat dupa nastere, in corpul femeii au loc schimbari foarte mari. Acestea pot genera dezechilibre chimice la nivelul creierului.
Din pacate, nu se stie exact care sunt cauzele declansarii psihozei postpartum. Cu toate acestea, exista insa cativa factori de risc, prezenti la mamele care dezvolta aceasta afectiune rara:
In prima saptamana de dupa nastere e firesc ca mama sa se simta obosita, sa aiba stari de spirit ce fluctueaza si sa fie usor iritabila.
Psihoza postpartum cauzeaza insa un alt set de simptome, ce apar de obicei intre doua zile si doua saptamani dupa nastere, ce schimba comportamentul proaspetei mame.
Aceste semne pot aparea pana la 3 luni de la nastere, insa aceste cazuri sunt foarte rare.
Lasate netratate, aceste semne pot evolua treptat si sa se transforme intr-o combinatie de manie si episoade psihotice si/sau depresive.
Simptome psihotice: Psihoza postpartum afecteaza modul in care mama gandeste si cum percepe, ceea ce poate rezulta in halucinatii auditive si/sau vizuale.
Simptome de manie: Doze foarte mari de energie, discurs foarte rapid, ganduri ce trec foarte rapid prin minte. Acestea pot afecta capacitatea femeii de a se concentra si pot provoca schimbari rapide ale starii de spirit.
Simptome de depresie: acestea sunt opuse simptomelor de manie. Ganduri negative despre sine, despre viata, despre capacitatile sale ca mama. Depresia severa poate duce o mama sa se gandeasca la suicid sau la ranirea bebelusului.
Nu este vina ta! Desi bolile mintale asociate nasterii sunt acceptate mai usor de societate, femeile ce trec prin aceste experiente tot simt presiunea din partea celorlalti si adesea refuza sa vorbeasca despre ceea ce simt.
Psihoza nu apare din pricina a ceva ce ai facut. Stresul zilnic, problemele din relatii, stresul sarcinii s.a. nu cauzeaza psihoza postpartum. De aceasta afectiune este responsabil dezechilibrul chimic din creier, ceva ce nu poti controla.
E foarte important ca daca suspectezi ca suferi de psihoza postpartum sau stii pe cineva care trece prin asa ceva, sa o sfatuiesti sa mearga de urgenta la medic.
Psihoza postpartum este o afectiune mintala temporara, dar foarte serioasa, ce poate pune in pericol sanatatea mamei, a copilului sau a altor copii pe care ea ii are in grija, daca ei exista.
Medicatia e necesara in cazul psihozei postpartum, iar in acest caz presupune:
Medicatia poate fi administrata doar sub indrumarea unui medic specialist.
Simptomele cele mai dificile ale psihozei postpartum dispar in cca doua saptamani, insa vindecarea poate dura si luni de zile.
Din acest motiv, atat tanara mamica, cat si restul familiei, trebuie sa aiba rabdare, iar cei din urma sa dea dovada de intelegere si compasiune fata de mama.
Imagine: Shutterstock.
Sursa articol: bellybelly.com.au