Primul telefon al copilului tau – Cum instalezi controlul parental

E deja la varsta la care isi doreste un smartphone, pentru ca toata lumea are? Varsta e tare relativa, ar putea avea chiar si 6 ani, deoarece generatiile noi au dispozitive mobile tot mai devreme. Iata cum ar trebui sa procedezi atunci cand ii dai primul sau telefon pe mana si de ce e esential sa tii cont.

Cum instalezi controlul parental pe telefonul copilului tau

1. Telefon pe Android sau iPhone?

Raspunsul cel mai simplu? Android. Daca iti pui vreodata problema sa alegi intre cele doua, telefoanele ce vin setate pe Android sunt considerabil mai ieftine si e mai putin probabil sa iti para rau, in cazul in care copilul il pierde sau, chiar mai grav, i se fura telefonul.

2. Telefon nou sau folosit?

Raspunsul e cat se poate de evident. Daca trebuie neaparat sa ii dai un telefon pe mana, primul telefon in mod cert ar trebui sa fie unul deja folosit.
Ai grija insa sa il resetezi complet, sa stergi datele personale, incat tot istoricul existent anterior sa dispara si sa ii poti face setarile personale.

3. Cont Google personal sau contul parintilor?

Orice telefon cu sistem de operare Android iti va cere un cont de Google la initiere, moment in care va trebui sa alegi daca ii creezi copilului tau un cont propriu sau nu.

Ce e important sa retii este ca Google permite crearea de conturi pentru persoane cu varsta de 13 ani sau mai mari, motiv pentru care e posibil sa fii nevoit sa spui ca cel mic are 13 ani, cand nu ii are inca impliniti.

Alternativ, instaland contul tau de Google pe telefonul sau, cel mic ar putea primi permisiuni pentru accesarea unui continut interzis celor sub 18 ani, in platforme precum Youtube. Nu vorbim neaparat de material pornografic, cat de imagini violente si in general clipuri video pe care un copil nu ar trebui sa le poata vedea.

Cum poti avea control parental pe Android

Te-ai decis si i-ai facut copilului tau deja un cont?

Ai grija sa nu ii atasezi niciun card de credit contului sau, din care sa poata sa descarce jocuri si aplicatii contracost, sau sa isi poata cumpara diferite beneficii in jocuri.

Control parental in Google Play

Desi teoretic nu permit accesul copiilor mai mici de 13 ani, Google Play dispune de control parental, de care ai nevoie.
Setarile pe care le alegi de aici se aplica tuturor aplicatiilor din Google Play, fie ca vorbim de muzica, aplicatii, clipuri, etc.
Pentru a accesa controlul parental din Google Play, e nevoie sa:

  • Deschizi aplicatia, apesi butonul din coltul sus stanga cu 3 liniute orizontale, si gasesti optiunea Settings sau Setari, dupa caz.
  • Cauta in meniu optiunea Control Parental, unde e necesar sa setezi un cod pin, pe care il vei folosi ori de cate ori vei dori sa aduci modificari setarilor de aici.
  • De aici, vei putea modifica optiunile de control parental pentru jocuri (PEGI), filme (de la U – universal- pana la 18), TV, reviste si muzica.

Control parental in Google Search – SafeSearch

Pana acum ai citit cum poti impune restrictii asupra aplicatiilor. De cele mai multe ori insa, cei mici se intalnesc cu continutul inadecvat in timp ce cauta informatii pe internet, cu ajutorul browserului.
Cu optiunea SafeSearch, Google incearca, dar nu si garanteaza, sa filtreze continutul destinat adultilor.

Pentru a putea activa SafeSearch, e nevoie sa:

  • Cauti aplicatia Google, de regula marcata cu litera G in meniul Android.
  • Deschide aplicatia si apasa, ca in cazul setarilor din Google Play, pe butonul ilustrat cu 3 liniute verticale, pentru meniu.
  • Cauta Accounts & privacy in meniu, iar de acolo poti activa sau dezactiva optiunea SafeSearch.

Din pacate insa, Google nu protejeaza optiunea, iar daca cel mic doreste, o poate dezactiva.

Control parental in aplicatia Youtube pe Android

Se stie cat de mult sunt atrasi cei mici de Youtube, locul in care pot gasi atatea informatii redate sub forma video. Pentru a reduce numarul de informatii inadecvate la care copilul tau ar putea avea acces, e necesar sa faci unele setari in aplicatia Youtube:

  • Deschide aplicatia; Apasa pe poza de profil de sus dreapta, apoi alege Settings sau Setari.
  • Apasa apoi pe tab-ul General
  • Activeaza modul Restrictionat sau Restricted Mode.

Aplicatii de control parental ce vin in sprijinul parintilor

Desi exista numeroase aplicatii ce iti pot veni in ajutor cand vine vorba de controlul parental, mai importanta este increderea si comunicarea cu cel mic.
Acestea fiind spuse, daca exista motive intemeiate, ii poti instala copilului tau o aplicatie pe telefon, ce iti va oferi control asupra continutului si a timpului petrecut pe telefon.

O astfel de aplicatie este Screen Time, pe care o poti descarca gratuit din Google Play.

Ce poti controla cu Screen Time:

  • poti seta limita de timp si ora de culcare
  • poti seta un sistem de recompense, in functie de sarcinile duse la bun sfarsit de copil
  • poti preveni instalarea de noi aplicatii
  • poti bloca accesul la unele aplicatii

Odata instalat Screen Time pe telefonul copilului, parintele are acces din propriul sau telefon, indiferent ca e Android sau iPhone.

Aplicatia iti va cere permisiunea pentru instalarea de noi programe, iti va permite sa acorzi un timp limitat unui anume joc sau unei aplicatii si iti va semnala orice incercare de instalare a unor aplicatii pentru a evita spam-ul, spyware-ul si continutul inadecvat. Toate optiunile aplicatiei Screen Time sunt contracost, insa pentru intrebuintarile mentionate, folosind doar doua conturi, aplicatia poate fi folosita gratuit.

Sursa: pocket-lint.com

Imagine: Shutterstock


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Familie
Buton