Este o mare placere sa te bucuri de libertate. Sa poti avea o cariera in ascensiune, o viata sociala bogata, responsabilitati limitate, tinerete si forta. Bunica sau chiar mama ta nici nu se gandea la asemenea lucruri. Pentru ea, a avea o familie – sot si copii – pana la 30 de ani era telul cel mai important.
Astazi, pentru cele mai multe dintre noi, lucrurile stau cu totul altfel. Oportunitatile sociale te invita sa te bucuri de independenta si puterea ta ca femeie. Desigur, ai un partener si te preocupa profesia. Iti propui sa avansezi cat mai mult si sa faci ca mai multe visuri sa devina realitate. Iti vezi prietenii foarte des, pleci in vacanta in fiecare an, lumea te admira pentru felul cum arati…
Desigur, intr-un anumit moment din viitor iti doresti unul sau mai multi copii, insa consideri ca ei mai pot astepta. Dar cat timp? Pentru a deveni mama, fiecare varsta are avantajele si dezavantajele ei. E o decizie care iti apartine in mare masura, dar in care trebuie sa fie implicat si partenerul; pe langa asta, trebuie sa te gandesti si la copilul care va veni. Cum va influenta varsta ta aparitia si viitorul copilului?
Cum vei face fata si ce se va intampla cu cariera ta? Sau cu sanatatea ta? Sau cu timpul tau liber, daca va mai fi? Intrebari foarte firești, care intervin atunci cand vrei sa devii mama. Chiar daca nu exista o reteta universala, este bine sa cumpanesti la acest eveniment foarte important, indiferent de varsta pe care o ai, si sa iei o decizie cat mai corecta pentru tine, sotul tau si copil.
Departe de noi gandul sa pledam pentru programarea pana in cele mai mici amanunte a venirii copilului. Dar este bine sa stii la ce trebuie sa te gandesti atunci cand hotaraști sa fii mama.
Intre 20 si 30 de ani
Cand ai 20 de ani, totul pare mai usor; inclusiv a fi mama este o decizie care vine fara mari framantari si pregatiri emotionale. Vrei un copil si gata! Esti plina de forta si dorinta ta de viata se rasfrange si asupra copilului pe care il doresti. Consideri ca o cariera mai poate astepta, ca este bine sa faci un copil atat timp cat esti tanara, sanatoasa, fara probleme de fertilitate. Daca ai gasit partenerul potrivit, restul pare floare la ureche.
Poate chiar datorita tineretii esti mai putin inclinata sa iti faci tot felul de probleme. Daca nu ma descurc? Cine ma ajuta? Cum o sa il cresc? Cum o sa il educ? Oare ce pierd si ce castig? Poate te-ai gandit la toate acestea, dar fara sa te framanti si spunandu-ti ca timpul le va rezolva pe toate.
Entuziasmul care defineste tineretea te ajuta si cu raspunsurile la aceste intrebari.
Este posibil ca lipsa experientei de viata sa iti puna unele obstacole. Sau maturitatea, care inca nu s-a instalat pe deplin. Dar organismul tanar si sanatos face fata unei sarcini cu mai mare usurinta. S-ar putea sa ai ceva mai putina rabdare cu mititelul care a venit pe lume si sa regreti uneori ca nu poti iesi in oras cand vrei, ca ai mai multe responsabilitati acum. Dar forta celor 20 de ani isi spune cuvantul. Cresti si tu odata cu copilul tau si ai o oarecare usurinta in a trece peste problemele inerente maternitatii fara sa iei nimic prea in tragic.
Esti destul de aproape de copilarie si cel mic are in tine o partenera adevarata pentru tot felul de jocuri. Iti reiei demersurile profesionale si viata sociala cu un nou entuziasm, stiind ca ai cui sa oferi roadele muncii tale.
Iti creste inima cand auzi: „Vai, ce mamica tanara!, iar prietenii copilului tau spun ca esti frumoasa. Cat despre a deveni o bunica tanara, ce sa mai vorbim!
Intre 30 si 40 de ani
Cu cat cresti in varsta si maturitate, cu atat a avea un copil pare o responsabilitate mai serioasa. Acum gandesti altfel si nu te mai arunci cu capul inainte cand iei o decizie, spunandu-ti ca „voi vedea ce va fi.
Pana la aceasta varsta, cariera profesionala ti-a oferit deja satisfactii, ai o relatie stabila si o viata sociala plina, dar ideea maternitatii incepe sa iti dea tot mai insistent tarcoale.
Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2