Sângerările (lohiile) pot fi foarte abundente, mai ales după o cezariană sau o naştere multiplă. Se manifestă în zilele de după naştere, când uterul îşi diminuează volumul. Pierderile de sânge se vor atenua progresiv, până la venirea primei menstruaţii. Menstruaţia după naştere (reluarea unui ciclu menstrual normal) este condiţionată de alăptare şi se manifestă prin sângerări abundente, mai dureroase şi mai obositoare decât de obicei.
Dacă alăptezi
În cazul în care alăptezi, menstruaţia după naştere poate să întârzie chiar mai mult de 5-6 luni, întrucât ovarele sunt ‘blocate din pricina lactaţiei. Dar depinde de fiecare organism în parte. Deşi durerile menstruale pot fi puternice, în perioada cât alăptezi nu sunt recomandate analgezicele, deoarece pot afecta bebeluşul.
Atenţie însă: trebuie să ai grijă, deoarece o sarcină poate totuşi surveni în această perioadă. Chiar dacă menstruaţia nu apare decât la sfârşitul perioadei de alăptare, utilizarea unui mijloc de contracepţie este absolut necesară. Contrar unei idei general acceptate, alăptarea nu este o metodă contraceptivă! În jur de 90% dintre femei nu ovulează în această perioadă, însă în cazul a 10% se poate întâmpla către a doua, poate a treia săptămână după naştere. Prin urmare, este necesar să alegi o metodă de contracepţie adecvată.
Dacă nu alăptezi
În general, menstruaţia după naştere revine între şase şi zece săptămâni, cu un flux de sânge mai mare decât de obicei. Pentru că nu alăptezi, sunt permise analgezice care să calmeze durerile menstruale. Şi în acest caz, contracepţia este obligatorie. Discută cu medicul tău, pentru a-ţi recomanda cea mai bună metodă pentru tine.
Foto: shutterstock.com