4 reguli pentru mamici
Desi inceputul este mai greu, in timp te vei obisnui cu toate sfaturile de mai jos.
1. O igiena ca la carte
Sanii trebuie clatiti, inainte si dupa alaptat, cu sapun de bebelus, pentru ca nu are miros.
2. Atentie la rani
In cazul in care iti apar rani, cel mai bine este sa folosesti un unguent special, care ajuta la reepitelizarea mameloanelor.
3. Ce poti manca
Este indicat ca dieta ta sa se bazeze pe fructe si legume preparate (compoturi, supe), carne la gratar, cuptor sau fiarta, ceaiuri de chimen si anason.
4. Ce sa eviti
Cruditatile, cafeaua, tutunul, prajelile, ciocolata, produsele de bivolita pot cauza alergii grave sugarilor.
„Cultura alaptatului
Potrivit statisticilor oferite de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), peste 90% dintre femei sunt apte sa alapteze, indiferent de varsta, marimea sau forma sanilor.
Sustinatoare ale acestui mod de alimentatie, OMS si UNICEF au dezvoltat mai multe programe prin care s-au urmarit sustinerea alaptatului si implementarea unei culturi a alaptatului care sa se desfasoare in intreaga lume.
De ce laptele de mama?
Am tot vorbit despre importanta laptelui de mama si despre aportul necesar de vitamine pe care acesta il asigura nou-nascutului, insa nu am povestit despre ceea ce contine el exact.
In componenta laptelui matern se gaseste tot ceea ce este important pentru o dezvoltare armonioasa a bebelusului: acizi grasi, lactoza, proteine, minerale, vitamine, enzime si hormoni.
Daca acizii grasi joaca un rol decisiv in dezvoltarea celulelor nervoase, lactoza ii ofera celui mic energia de care are nevoie pentru ca el sa suga in continuare. In ceea ce priveste proteinele, acestea sunt prezente intr-o proportie ideala, calculata de organism pentru nevoile sugarului.
Formulele de lapte create pentru sugari urmaresc formula de compozitie a laptelui de mama, tocmai pentru ca acesta este cel mai bun.
Alaptatul si bolile
Se pare ca hranirea cu lapte matern reduce riscul obezitatii in randul copiilor mici, precum si al mai multor tipuri de infectii la urechi, in primii doi ani de viata. Prin alaptat se pot evita si infectiile respiratorii ale prematurilor.
In ceea ce o priveste pe mama, se spune ca alaptatul previne aparitia cancerului la san, de endometru sau ovarian.
Un aspect interesant este faptul ca hormonii eliberati in perioada alaptarii intaresc legatura materna dintre mama si cel mic. In timpul alaptatului, mama se poate bucura si de prezenta tatalui si, astfel, se poate stabili o legatura si intre cei doi.
Un alaptat confortabil:
Text: Catalina Ioancea, Foto: Tomasz Trojanowski/Dreamstime.
Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2