Un reportaj publicat de jurnaliștii britanici de la The Sun susține că mai mulți copii români lucrează și câte 13 ore zilnic pentru a asambla jucării mici care se găsesc în interiorul ouălelor Kinder. Britanicii relatează povestea unei familii de români care se plânge de condițiile de muncă.
Potrivit publicației, copiii români ar fi folosiți pe post de sclavi, muncesc foarte mult pe sume de nimic. În reportajul britanicilor, soțul femeii se plânge de această muncă.
'Este muncă de sclavi, dar ce am putea să facem altceva, nu avem nicio oportunitate. Atunci când vezi modul în care trăim aici trebuie să înţelegeţi de ce este visul nostru să mergem în Marea Britanie', ar fi declarat Christian Jurj pentru The Sun.
Tabloidul britanic arată și o mulțime de imagini cu familia de români înconjurată de saci de jucării ce ar urma să fie asamblate.
Reportajul a stârnit o mulțime de reacții, iar familia este acuzată că se folosește de proprii copii pentru a obține câștiguri financiare din această activitate istovitoare pentru micuți.
După apariția materialului în presa britanică, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Satu Mare şi Inspectoratul Teritorial de Muncă au anunțat că fac anchete în cazul familiei care şi-ar folosi copiii pentru a asambla jucării din ouă Kinder şi a celor două firme care i-ar plăti pe părinţii acestora – Romexera şi Prolegic.
„Ne-am autosezizat. Din deplasările la fața locului, nu se confirmă lucrurile în expuse în ancheta din ziarul The Sun. Acești copii frecventează școala, nu au nicio absență. Modul în care a fost realizat acest reportaj ridică mari semne de întrebare. Copiii nu sunt cei care fac jucăriile. Copiii merg la școală. Mama este o femeie 30 de ani, tânără pensionată pe caz de boală', a declarat Mariana Dragoș, director DGASPC Satu Mare.
Ferrero Rocher, compania italiană care deține licența pentru ouăle Kinder că a deschis o anchetă.
„Suntem îngroziți și foarte îngrijorați de acuzațiile de practici inacceptabile în România, privind activitatea unuia dintre furnizorii noștri, și am început imediat o anchetă pentru a stabili de urgență care sunt faptele. Ferrero are un Cod de Conduită strict pentru furnizori, iar acesta este o condiție a contractului', se arată într-un răspuns al companiei pentru Digi24.
Potrivit companiei, prin acest cod este strict interzisă munca prestată de copii și că toți furnizorii trebuie să le plătească angajaților cel puțin salariul minim la nivel local sau național și să le plătească în plus orele suplimentare. Toți furnizorii sunt controlați pentru a determina dacă respectă acest cod, mai spune compania.
Pe de altă parte, furnizorii români, mai exact Romexa SA, susţine că această activitate de asamblare a jucăriilor se realizează 'doar prin terţe persoane juridice care lucrează în secţii organizate' şi că nu are 'vreun indiciu cu privire la desfăşurarea de activităţi ilicite de către firmele prestatoare'.
Timea Jurj, mama copiilor care apar în imaginile publicate de The Sun susține că doar ea asamblează aceste jucării, „de plăcere' și că totul durează doar 2-3 zile, nicidecum o muncă de 13 ore pe zi, așa cum au scris jurnaliștii. Ea a declarat că, deși britaniii spun despre copiii ei că ar muci încontinuu, acest lucru nu are o bază reală pentru că micuții merg la școală și la grădiniță.
'Eu n-am înţeles tot în engleză. A spus că totul este ok. Au spus că vor să promoveze ouăle. Am doi copii care umblă la şcoală, la grădiniţă, nu lucrează nicidecum 13 ore şi a fost băgată şi nepoata mea. A spus <
Femeia mai spune că britanicii i-au promis un loc de muncă soțului ei, în Anglia și că de fapt este o înscenare.
Vezi aici imaginile publicate de presa britanică