Examenele reprezintă o perioadă dificilă din viața unui elev, plină cu stres și anxietate. Testarea națională, chiar dacă nu este un examen propriu-zis, are scopul de a scoate la lumină nivelul real a elevilor și de multe ori este un argument solid pentru a preconiza nota pe care o va primi la evaluarea de la sfârșitul clasei a 8a.
Educația ar trebui să pornească de la premisa creșterii individuale, având ca bază explorarea lumii în care trăim și pasiunea pentru domeniile care ne atrag. Din păcate, testarea cunoștințelor i-a îndepărtat pe copii de aceste concepte și de multe ori îi duce în pragul descurajării, pentru simplul motiv că sunt comparați cu alții, iar educația pe care o primesc nu ține cont de fiecare individ în parte.
Având un rol atât de important în ceea ce numim succesul ulterior, examenele sunt un aspect important al vieții academice, iar pregătirea trebuie făcută cu multă seriozitate. Un părinte implicat poate ajuta enorm un copil care se va confrunta în scurt timp cu un examen dificil.
Responsabilitatea majoră le revine copiilor, dar părinții, ghidați de profesori, le pot pune la dispoziție cele mai bune materiale pentru a se pregăti. Pentru Testarea Națională trebuie verificată și oferta de manuale și auxiliare școlare clasa a VIII a de la CLB. Deși părinții nu pot susține examenul în locul copiilor, îi pot ajuta să studieze și le pot oferi un mediu adecvat, care să îi susțină în acest demers.
Dacă ai un copil care se pregătește pentru Testarea Națională și îți dorești să fii alături de el, am pregătit un articol cu cele mai importante recomandări pentru tine. Rolul tău este unul activ și va trebui să știi în permanență care este nivelul la care a ajuns cu materia. Cu toate acestea, nu trebuie să forțezi copilul în niciun fel, ține minte că există o mare diferență între forțare și motivare. De multe ori, forțarea va avea ca rezultat opunerea de rezistență, iar rezultatul va fi un fiasco ce poate duce chiar la alterarea relațiilor din familie.
Notele sunt subiective și de multe ori se poate să nu însemne nimic. Bineînțeles, ele sunt importante pentru orgoliul personal, dar și pentru obținerea unei burse de merit. Dar acumularea constantă de cunoștințe are rolul ei, chiar dacă nu este cuantificată neapărat în note. Rezolvarea unei probleme dificile sau finalizarea unui capitol din cartea de gramatică sunt etape care trebuiesc menționate și sărbătorite adecvat.
Organizarea este prima etapă importantă din studiul individual. Un plan bine pus la punct, care include finalizarea temelor zilnice, aprofundarea materiei de la examen, pauzele necesare, subiectele care trebuiesc aprofundate, îl va ajuta pe copil să fie în permanență la zi cu obiectivele pe care și le-a propus.
Emoțiile puternice pot afecta performanța intelectuală, indiferent dacă sunt pozitive sau negative. Atunci când copilul este stresat, îi va fi dificil să studieze, iar motivația lui va fi inexistență. Câteva activități simple, cum sunt plimbările sau exerciții yoga, îl vor ajuta să elimine stresul, iar dacă le veți face împreună, legătura dintre voi va deveni mult mai puternică.
Citirea testului cu atenție până la capăt, notarea răspunsurilor pe care le știe, în primul rând, verificarea rezultatelor și păstrarea încrederii până la finalul testului, vor ajuta la obținerea unor rezultate bune.
Chiar dacă aveți în față o testare importantă, nu uita că cel mai important este copilul, nu elevul. Oferă-i timpul necesar pentru a se juca, a se vedea cu prietenii și a se bucura de această perioadă minunată cu care nu se va mai întâlni niciodată.
Probabil că cel mai important factor în succesul unui copil este susținerea pe care i-o oferă părinții. Fii lângă el atunci când are momente grele și spune-i cât de important este să se bucure și de drum, nu doar de destinație.
Sursa foto: piqsels.com