Din momentul in care incepe sa mearga in picioare bebe este pregatit pentru o vacanta la mare, evident cu precautiile necesare.
Unul dintre cele mai importante avantaje sunt aerosolii, particule fine de apa sarata, bine ionizate, care sunt inspirate odata cu aerul. Ajunsi in plamani, fluidifica secretiile bronsice, ajutand la vindecarea unor boli respiratorii precum alergiile.
Cand veti planifica vacanta, va trebui sa alegeti un hotel care sa aiba loc de joaca si piscina pentru copii si acces la o minibucatarie in care sa puteti prepara laptele, supa sau piureul.
Daca sugarul are mai putin de 6 luni evitati calatoria cu avionul, iar daca alegeti automobilul nu uitati scaunul auto special. Cand porniti la drum aveti grija sa il hidratati pe parcursul calatoriei si sa opriti din doua in doua ore pentru pauze de 10-15 minute.
Este indicat sa nu calatoriti cu copilul daca acesta tuseste, este racit sau are infectii ale urechilor.
Trusa medicala este absolut necesara si trebuie sa includa un termometru, anti-inflamatoare nesteroidiene pentru copii, pansamente sterile, rivanol, cateva fiole de ser fiziologic si o forfecuta.
In ceea ce priveste expunerea la soare, numai copii mai mari de trei ani pot face plaja si, indiferent de varsta, copilul nu trebuie expus la soare intre orele 11-17. Chiar daca aveti o umbrela, razele solare reflectate de nisip sau apa fac periculoasa prezenta pe plaja in acest interval.
Este obligatoriu sa aveti la dumneavoastra crema cu factor de protectie solara, pentru adulti si copii si o crema pentru dupa plaja (After sun). Pentru copii alegeti o crema cu factor de protectie de 50 si testati pe o bucata mica de piele, observand aparitia sau lipsa unei reactii alergice.
Cremele cu factor de protectie se aplica pe piele cu 20-30 minute inainte de expunerea la soare, iar aplicarea se repeta la fiecare doua ore sau dupa baie, chiar daca aceste creme sunt rezistente la apa.
Un pericol in vacanta de vara este diareea, care apar dupa consumarea unor anumite alimente sau la cei care nu se spala suficient pe maini.
Pentru a evita diareea, invatati copilul sa se spele pe maini intotdeauna inainte de a manca ceva, sau sa foloseasca gelurile antibacteriene sau servetelele umede. Nu uitati ca vara orice aliment trebuie pastrat la rece pentru a evita problemele. Daca bebe are deja un an poate manca inghetata, iar daca are peste 6 luni ii puteti da 2 sau 3 lingurite de inghetata.
Pentru toti bebelusii de pana la 6 luni este necesar sa aveti un patut separat. Dupa aceasta varsta patutul separat este optional si, in plus, trebuie sa va asigurati ca bebe nu poate sa cada din pat chiar daca inca nu a invatat sa se rostogoleasca.
Pentru comfortul dumneavoastra si pentru siguranta bebelusului puteti achizitiona cu aceasta ocazie un port bebe cu aparatoare de soare. Daca nu gasiti, luati o sapcuta pe care sa o poarte tot timpul cat este afara si, daca se poate, chiar ochelari de soare.
Pe plaja trebuie sa aveti mereu o sticluta de apa si sa il hidratati. In cazul copiilor sub un an, arsurile solare sunt o urgenta medicala. Daca pielea este calda, de culoare rosie sau au aparut basici trebuie facuta o vizita la doctor. Pentru joaca in nisip aceasta nu este permisa daca bate vantul si este indicat sa se joace mai aproape de mare unde nisipul este umed.
Este prudent sa luati la d-voastra mai multe biberoane pentru a fi asigurati in cazul in care nu reusiti sa le sterilizati zilnic.
Daca bebelusul are mai putin de 6 luni va trebui sa luati cadita pentru baita de acasa sau sa gasiti o alternativa. Daca are o jucarie favorita, mai ales daca este obisnuit sa doarma cu un animal de plus, este esential sa o luati cu d-voastra. De asemenea, pentru sugarul care merge luati de acasa ingraditoarele de scari, bucatarie, sau aparatoarele pentru prize
si mobila.
Si nu in ultimul rand, pentru o vacanta perfecta, nu uitati bona daca nu cumva o aveti pe soacra cu voi.
O vara excelenta!
Dr. Dona Luiza, medic specialist Pediatrie
Clinica Polisano Plaza Romania
Tel: 021.315.32.05
www.clinicapolisano.ro
Foto: Dreamstime.