Daca ai mentinut o alimentatie sanatoasa si un program de exercitii fizice regulate pe timpul sarcinii, inseama ca ai facut tot ce ti-a stat in putinta sa te asiguri ca vei avea un copil sanatos.
Tot ce poti face acum este sa te pregatesti pentru nastere, atat fizic, cat si psihic.
Etapele travaliului:
1. Prima etapa se cheama dilatatie cervicala. Este cea mai indelungata perioada si dureaza intre cateva ore si o zi. In aceasta perioada cervixul se dilata cu 10 centimetri.
2. Cea de-a doua etapa presupune nasterea propriu-zisa, cand incepi sa impingi bebelusul. Fiecare contractie dureaza aproximativ 60 de secunde, cu pauze de 2,3 minute. Pentru o femeie aflata la prima sarcina, durata medie a nasterii este de 2 ore.
3. A treia etapa intervine dupa nasterea propriu-zisa si consta in expulzia placentei
4. A patra etapa consta in ingrijirile medicale acordate mamei si noului nascut. Medicul va examina placenta si cordonul ombilical, va sutura eventualele rupturi sau epistiotomia, daca s-a realizat una.
Multe dintre schimbarile fiziologice suferite de mama in timpul nasterii se vor stabiliza in general intr-o ora de la nastere.
Cum sa-ti usurezi travaliul
Mananca mai multe proteine inainte de nastere. Acestea iti vor intari metabolismul si te vor energiza. Mananca multe legume, fructe si cereale. De asemenea, mareste-ti consumul de alimente bogate in Vitamina C si Vitamina A, acestea fiind esentiale in vindecarea ranilor genitale.
Vitamina K este si ea foarte importanta, ajutand la coagularea sangelui si la circulatie.
In saptamanile si zilele premergatoare nasterii, odihneste-te mult. Daca ai insomnii, incearca sa faci o baie calduta inainte de culcare sau sa mananci ceva pentru a-ti ridica nivelul zaharului din sange.
Mentine-ti corpul hidratat si energizat, vei avea nevoie de toate fortele pentru marele moment.
In prima faza a travaliului, cand incepe dilatarea cervixului, fii cat mai activa. Distrage-ti atentia facand o activitate care iti face placere. Intarzie pe cat posibil momentul cand va trebui sa te concentrezi exclusiv asupra contractiilor.
Mergi cat mai mult, pentru ca mersul ajuta la dilatarea cervixului.
Daca vrei sa folosesti o tehnica de respiratie, cum ar fi Lamaze, pune-o in aplicare numai atunci cand contractile devin foarte intense.
Prima faza a travaliului poate dura mai multe ore. Bea multe lichide in acest timp.
In timpul nasterii, cand deja incepi sa impingi, incearca sa-ti schimbi pozitia cat mai des, pentru ca in felul acesta vei reduce presiunea.
Majoritatea femeilor aflate la prima nastere se tem ca durerea va fi prea mare pentru a-i face fata sau ca nu vor reusi sa-si mentina calmul si concentrarea pe tot parcursul nasterii.
In prezent exista o gama variata de analgezice, nici unul insa nu este total inofensiv pentru bebelus. Inainte de a te decide insa asupra calmantelor, analizeaza toate metodele de usurare a durerii pe cale naturala.
Iata cateva dintre acestea:
1. Tehnici de relaxare: meditatia si hipnoza usoara iti pot distrage atentia de la durere, te relaxeaza astfel incat nasterea devine mai usoara.
2. Miscarea. Schimbarea pozitiei in mod frecvent in timpul nasterii, determina gravitatia sa lucreze pentru tine, nu impotriva ta.
3. Masaj. Inainte de nastere, roaga-ti partenerul sa-ti faca masaj. Chiar si in timpul nasterii, masajul usor al umerilor, picioarelor, al coapselor sau al capului, te va elibera de tensiune si te va face sa te simti mai bine.
4. Hidroterapia. Nasterea in apa te ajuta sa te relaxazi mai bine in timpul nasterii, apa reducand din intensitatea durerii.
5. Acupunctura. Poate fi folosita in punctele unde se acumuleaza presiunea, pentru a reduce durerea.
6. Medicamentele homeopatice. Acestea ajuta la dilatarea cervixului
Foto: HEPTA/PHOTONONSTOP
.