Preconceptie – de ce este important acidul folic pentru femei

Acidul folic face parte din grupul vitaminelor B si ajuta la prevenirea malformatiilor congenitale grave ale creierului sau maduvei spinarii copilului tau (numite defecte de tub neural) si a altor malformatii precum cele ale buzei superioare sau ale inimii.

Daca planuiesti sa ai copii, trebuie sa stii ca acidul folic este foarte folositor si in preconceptie, nu numai in sarcina, iar acesta vitamina importanta trebuie inclusa in dieta ta.

Raportul de acid folic este necesar in preconceptie pentru ca toate aceste defecte se produc pe parcursul primelor 28 de zile de sarcina (intre ziua 18 si 30 dupa conceptie).

Aceasta vitamina „minune” , B9 (sau folat) se gaseste in orice leguma cu frunze verzi (varza, spanac, broccoli), suc de portocale si cereale dar si in fasole uscata, mazare, porumb, ficat, rinichi, orez brun, arahide, alune, banane, capsuni, zmeura, ananas, grapefruit.

Medicii le recomanda femeilor care isi doresc copii, sa ia un supliment de 0,4 mg de acid folic in fiecare zi dupa oprirea contraceptie, precum si in primele 12 saptamani de sarcina, tocmai pentru a preveni spina bifida la nou-nascuti, un defect congenital ce consta in dezvoltarea incompleta a tubului neural sau a oaselor ce il acopera.

Insa, daca sarcina nu a fost planificata si nu ai luat suplimentul de acid folic, poti incepe administrarea de indata ce ai primele simptome de sarcina. Chiar si fara protectia din perioada de preconceptie oferita de folat, daca il administrezi imediat ce suspectezi o sarcina, riscul de malformatii fetale este extrem de mic.

Acid folic impotriva cancerului

Consumand alimente bogate in acid folic poti reduce riscul de aparitie a displaziei, faza premergatoare cancerului de col. De asemenea, se pare ca o alimentatie bogata in acid folic poate tine la distanta si cancerul de san.

Efectele adverse ale acidului folic sunt foarte rare si includ:

Tulburari gastrointestinale
Iritabilitate,
Insomnie,
Confuzie,
Reactii alergice
Spasm bronsic

De asemenea, citeste cu atentie prospectul si cere indicatii medicului deoarece aceste suplimente pot contine o cantitate prea mare de vitamina A.

 

Text: Iulia Sandu
 

 

 

 


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Fertilitate
Buton