Are prea multe teme – ce faci?

Nici n-a început bine școala, că juniorul tău se plânge de prea multe teme. Copilul e surmennat– se impacientează bunica, în timp ce tatăl indignat promite că se va răzvrăti la următoare ședință cu părinții. Ce probleme cu temele apar și cum poți să le rezolvi.

Prea multe teme

Să ne înțelegem – cu foarte puține excepții, copiilor nu ne plac temele, în principal pentru că au alte lucruri mai interesante de făcut – tableta, comptuerul, chat-ul, filmele și muzica sunt mult mai distractive decât să înveți în ce se descompune oxidul de mercur sau care sunt principalele bogății dn regiunea Rhinului sau chiar din propia țară.

Aici, nu prea putem da vina pe ei – pe de o parte, noi le-am adus tentațiile în viață (a se citi tehnica), pe de altă parte, cei mai mulți dintre profesori sunt atinși de blazare și dezinteres (au și ceva circumstațe atenunate) e drept și nu fac vreun efort de a face manualele mai interesante sau mai clare.

 

Școala e plictisitoare

Modul în care un copil percepe școala depinde foarte mult și de abilitatea profesorului de a strâni interesul, curiozitatea copiilor, precum spuneam. Dacă manualele sunt pline de greșeli și informații incomplete, iar profesorul nu le indică vreun material supliementar, ci apelează la aceeași veche metodă de predare care se bazează exclusiv pe memorare și nu încureajează capacitatea de asociere sau interdisciplinaritatea, copilul se plictisește imediat de școală. Doar trăiește în lumea filmelor 3, 4, 5 și chiar 6D, a văzut cărți și jocuri interactive din al doilea an de viață, ce poate să-l atragă la un manual oarecare, cu niște poze cenușii, care nu fac nimic?

De ce să învăț atât?

La această întrebare, iarăși nu prea ai multe variante de răspuns – de vreme ce copilul vede pe primele pagini ale ziarelor și pe la televizor tot felul de domnișoare sumar îmbrăcate și tot felul de domni cu multe lanțuri de aur la gât și încă și mai multe dezacorduri în vocabular, dar la fel de multe mașini de ultimă generație în parcare? De ce ar mai învăța, dacă sus ajunge oricum altcineva, pe cu totul alte criterii în afara clor legate de educație.

Ce poți face când are probleme cu temele:

  • Ajută-l să-și găsească o zonă de interes și ăncurajează-l în activitățile conexe – cumpără-i jocuri educave care să aducă un plus de informație față de un manual, de exemplu.
  • Laudă interesul pentru cunoaștere, nu goana după note.
  • Nu-l lăsa să joace rolul de victimă și vorbește cu ceilalți membri ai familei să se abțien de la comentarii de genul 'săracu' copil, câte teme îi dau la școală'.
  • Nu-i face tu temele – ajută-l, dar în așa fel încât să învețe să se descurce și să-și asume și responsabilitatea penru eventuale eșecuri

foto Shutterstock


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Copilul tau
Buton