Pozitionarea copilului inainte de nastere

Pozitionarea copilului inainte de nastere poate ridica probleme daca avem de-a face cu un bebelus activ. Cea mai buna pozitie a bebelusului inainte de nastere este plasarea cu capul in jos.

Pozitionarea copilului inainte de nastere

Astfel, este mai bine pozitionat in pelvis si aluneca mai usor in jos in timpul nasterii.
Atunci cand ceafa bebelusului este intoarsa spre abdomenul mamei, pozitia se cheama ANTERIOARA, iar nasterea in cazul acesta este mai rapida.

Unii bebelusi coboara cu ceafa indreptata spre coloana mamei, pozitia purtand denumirea de POSTERIOARA.
Aceasta pozitie nu este cea mai buna si are unele dezavantaje:
– apa este posibil sa se rupa la inceputul nasterii, nu la inceputul travaliului
– durerile de spate din timpul contractiilor si dintre acestea sunt mai mari
– nasterea decurge mai incet
– este posibil sa fie nevoie de epistiotomie pentru a-ti usura munca

Apropierea capului bebelusului de coloana ta poate fi foarte incomoda, iar cea mai buna pozitie pentru nastere nu este intinsa pe spate in cazul acesta, ci sprijinindu-te in maini si genunchi. Astfel bebelusul nu mai este atat de aproape de coloana si durerea se mai amelioreaza.

Cand bebelusul ajunge la capatul pelvisului, va trebui sa se intoarca la 180 de grade. Acest lucru poate sa dureze ceva vreme, si e posibil ca el sau ea sa decida ca nu vrea sa se intoarca. In acest caz, se va naste cu fata in sus si e posibil sa aiba nevoie de ajutor ca sa iasa.

Ce determina pozitia POSTERIORA?

Pozitionarea copilului inainte de nastere

Stilul de viata ar putea fi una dintre cauzele acesteia. Femeile care petrec mult timp stand pe scaun, indiferent ca e vorba de scaunul masinii, al biroului sau canapeaua din sufragerie, au mai multe sanse sa aiba bebelusi in pozitia POSTERIORA decat cele care stau mai mult in picioare.

Acest lucru se intampla pentru ca atunci cand stai jos, pelvisul tau este intors spre interior. La fel se intampla si daca stai intr-o pozitie in care genunchii iti sunt ridicati deasupra nivelului pelvisului.
Atunci cand pelvisul este intors spre interior, coloana ta se curbeaza, asa ca bebelsuul ajunge cu cea mai grea parte a capului – ceafa, in golul creat prin curbarea coloanei.

Daca insa ai un stil de viata care implica mai mult statul in pozitie verticala, cel mai probabil bebelusul va cobora in pelvis in pozitie ANTERIOARA, deoacere pelvisul tau in cea mai mare parte a timpului este intors spre exterior.

Cum sa-l ajuti sa coboare in pozitie ANTERIOARA

Pozitionarea copilului inainte de nastere

Cel mai important este sa te asiguri ca ai intotdeauna genunchii mai jos decat soldurile, atunci cand stai jos. Poti face asta, respectand urmatoarele sfaturi:
– in masina, pune-ti o perna sub fund
– nu sta pe scaune care te determina sa ridici genunchii prea sus

– daca ai o meserie care implica statul pe scaun, ia pauze dese si plimba-te
– stai in patru labe cate zece minute in fiecare zi
– bunica spunea intotdeauna ca frecatul podelelor face bine la sarcina. Si este adevarat, pozitia adoptata atunci cand freci covorul sau podeaua este una foarte buna pentru coborarea corecta a bebelusului.

Atunci cand stai intinsa in pat, nu trebuie sa-ti faci griji pentru cum va cobora bebelusul, deoarece in pozitie orizontala acesta nu este impins spre pelvis.

Cum sa imbunatatesti pozitionarea copilului inainte de nastere

Femeile care nasc acasa stiu instinctiv in ce pozitie sa se aseze pentru a naste mai usor.
Nasterea in spital inseamna uneori ca este mai greu sa faci ceea ce te indeamna instinctul, datorita lipsei de spatiu din sala de nasteri sau pentru ca ti se spune sa stai intr-o anumita pozitie.

Incearca sa:
– ramai in pozitie verticala cat mai mult timp posibil
– eviti sa stai intinsa in pat perioade indelungate de timp
– te inclini in fata in timpul contractiilor

– iti misti pelvisul intre contractii, pentru a ajuta bebelusul sa treaca mai usor prin acesta
– evita sa stai in pat intinsa pe spate
– daca te simti foarte obosita, stai intinsa pe o parte, acest lucru permitand pelvisului sa se largeasca in timp ce iti tragi sufletul.

Foto: 123rf.com; Shutterstock.com


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Nastere
Buton