Poziții de alăptare – cum e mai bine?

pozitii alaptare

Deși este un proces cât se poate de natural, alăptarea se învață. Și pentru că vor petrece multe ore în doi, bucurându-se de beneficiile alăptării, este foarte important ca mama și bebelușul să găsească poziții de alăptare cât mai confortabile, pentru a profita din plin de aceste momente speciale, doar de ei știute. 

 

Cea mai importantă parte a alăptării este poziționarea corectă a copilului la sân.

Ține bebelușul aproape, cu pieptul și nasul atingându-ți sânul. Cu o mână susține capul și gâtul copilului, cu cealaltă – ridică ușor sânul. Atinge sfârcul de obrazul bebelușul într-o mișcare de jos în sus, până când cel mic deschide gura. Lipește-l de sân, punându-i în guriță cât mai mult din areolă. În cazul în care sânul este prea plin, s-ar putea să fii nevoită să îl strângi cu degetele la capătul areolei – acest lucru ajută bebelușul să prindă sfârcul. Poziționarea corectă a copilului la sân este cea mai importantă modalitate de a preveni durerea mamelonară.

Dacă bebelușul a prins sânul corect, va țuguia buzele și va scoate niște sunete de înghițire. Dacă auzi niște smuceli mai puternice înseamnă că nu a prins bine sfârcul și va trebui să încerci din nou.
Dacă poziția mamei și copilului sunt corect alese, mama este calmă, relaxată, nu simte durere, sânul este golit după alăptare, copilul suge cu mișcări ample, nu scoate sunete zgomotoase în timpul suptului, respiră liber și este pe deplin mulțumit.

 

Cele mai recomandate poziții de alăptare:

Poziția culcat lateral 


Mama este culcată lateral, brațul de dedesubt este îndoit. Copilul stă cu capul în curbura brațului, pe o parte, față în față cu mama (atenție: este interzis să stea pe spate!). Pentru susținere, poți folosi perne în spatele tău și al bebelușului.
Această poziție este recomandată pentru alăptarea nocturnă, însă nu este cea mai convenabilă pentru mămicile începătoare, deoarece copilul nu se vede bine, manevrarea lui fiind astfel mai dificilă.

 

Poziția leagăn 

Mama stă șezând (cât mai comod), cu spatele sprijinit, copilul stă în curbura brațului ei. Dacă alăptează la sânul drept, mama pune mâna dreaptă sub bebeluș, ținându-l în brațe ca într-un leagăn. În același mod se procedează atunci când se schimbă sânul. Pentru ca mama să nu susțină întreaga greutate a copilului și pentru a-l apropia pe cel mic de sân (astfel încât să nu se aplece mama), se poate așeza o pernă sub copil.

 

Poziția leagăn încrucișat

Această poziție seamănă cu poziția leagăn, diferența fiind că bebelușul va fi susținut cu mâna opusă sânului la care mama alăptează. Dacă bebelușul va fi pus la sânul drept, mama îl va susține cu mâna stângă (palma stângă va ghida capul bebelușului, astfel încât să găsească mai repede sfârcul). Cu cealaltă mână (în acest caz, dreapta), mama poziționează sânul aproape de gura micuțului. La fel se procedează atunci când se schimbă sânul.
Această poziție este recomandată pentru primele alăptări, pentru bebelușii care nu pot prinde bine sfârcul.

 

Poziția poșetă sau minge de fotbal american

Copilul stă culcat pe sub brațul mamei, pe șoldul acesteia (ca o poșetă), fiind alăptat din sânul de pe aceeași parte. Mâna mamei susține brațul bebelușului, degetele de la aceeași mână susțin căpșorul și gâtul copilului. Piciorușele sugarului sunt de-a lungul șoldului mamei. Este adecvată folosirea pernei pentru susținerea copilului. Poziția este recomandată pentru copiii prematuri, pentru gemeni – la alăptarea lor simultană, pentru femeile cu pieptul mare sau cu mameloanele plate.

 

Poziția verticală (ridicată) 

Ideal este ca mama să stea sprijinită. Copilul stă așezat în fund, cu fața spre mamă, dar cu capul într-o parte, pentru a avea o nară liberă să poată respira.
Poziția este recomandată prematurilor și copiilor cu bărbie mică. De asemenea, este foarte bună atunci când mama are prea mult lapte care curge și există riscul să înece copilul.

 

Foto: shutterstock.com


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Alimentatie
Buton