Știai că dacă îi citești copilului basme te liniștești și tu? Studii efectuate de psihologi au relevat că 86% dintre mămicile și 75% dintre tăticii care spun zilnic basme copiilor, iarna, devin mai puțin agresivi. Citirea sau ascultarea unor basme, mai ales iarna, poate produce o serie de modificari psiho-fiziologice care au ca urmare diminuarea semnificativă a agresivitatii, indiferent de temperament si nivelul de cultura
Omul, spun antropologii și psihologii, este, in esenta, o fiinta tropicala, care se simte bine cand afara e cald si frumos, in timp ce frigul si vremea urata au, din contra, un efect puternic depresiv. Iarna, totul este amplificat, si starile de bine, dar si perceperea violentelor sau a pericolelor. Din acest motiv, basmele fantastice bine alese pot deveni, iarna, un fel de „terapie, care sa ne vindece de temeri, care sa ne ajute sa evadam si care sa „trateze agresivitatea inascuta.
Nu toate basmele au însă acest efect terapeutic. Dimpotrivă, unele povești cresc agresivitatea copilului:
Ce basme induc agresivitatea
- Basmele foarte scurte, in care un erou principal trece prin prea multe chinuri pentru a obtine ceva tintit.
- Oricare poveste in care succesul unui personaj implica razbunare sau moartea competitorului.
- Povestile in care personajul principal reuseste, insa nu se mai scrie despre parintii sau prietenii lui.
- Basme ca ale lui Hans Christian Andersen, cu final trist.
- Legendele japoneze cu final neasteptat. Basmele in care apare pregnant tema posibilitatii de pierdere a fortelor magice sau personajul imbatraneste.
Basme care liniștesc
- O poveste cu personaje fantastice puternice, ce infrang orice obstacol, precum zane bune, vrajitori buni, elfi, dragoni etc.
- Povesti cu Mos Craciun sau adulti protectori.
- Povesti cu descrieri de peisaje frumoase, in care chiar si zapada capata valente de decor mirific.
- Basme sau povesti cu copii sau tineri eroi ce au sau capata puteri miraculoase ori sunt manati de dragoste sau de o dorinta de a face bine oamenilor.
- Basme despre tărâmuri magice în care copiii pot 'evada' în imaginație și-și pot descărca trăirile reprimate în lumea lor obișnuită.
- Vezi si alte povesti scurte pentru adormit copiii!
foto Shutterstock