Iepurele semnifica fertilitate, fiind asociat si cu inceperea primaverii. Iepurasul de Paste isi are originile in Germania, fiind mentionat pentru prima data in jurul anului 1500 in diverse scrieri.
Primul iepuras de Paste concret insa, dateaza din anul 1800, tot din Germania si a fost realizat din coca si zahar.
Potrivit legendei zeita saxona Eastre (zeita Lunii) a gasit intr-o iarna, pe camp, o pasare ranita si a transformat-o in iepuroaica, pentru a o salva. Aceasta si-a pastrat insa capacitatea de a oua. Astfel ca, pentru a-i multumi zietei ca a salvat-o, iepuroaica isi decora frumos ouale si le oferea zeitei.
Imigrantii germani au dus aceasta traditie mai departe pe continentul american. Astfel ca, cei mici credeau ca daca sunt cuminti, vor primi de la iepuras oua si dulciuri. In ajunul Pastelui, copii construiau cuiburi pentru iepuras, acestea transformandu-se in cosuletele de Paste frumos decorate din prezent. Din America, traditia s-a raspandit si pe celelalte continente.
Alte simboluri:
Mielul: Conform traditiei, in familiile crestine se mananca in zilele de Paste carne de miel. Mielul il simbolizeaza pe Mantuitorul nostru Isus Hristos, care s-a jertfit pentru pacatele lumii si a murit pe cruce ca un miel nevinovat.
In Noul Testament mielul a fost junghiat prin Mantuitorul Isus, iar sangele lui care a curs pe cruce este sangele rascumparator. Jertfa mielului, strans legata de Paste, a marcat inceputul unei vieti noi.
In Vechiul Testament, legamantul lui Dumnezeu cu poporul evreu, dupa dezrobirea acestuia din Egipt purta sigiliul sangelui unui miel care trebuia sacrificat de Paste, dupa instructiunile date de Dumnezeu.
Desemnarea acestui animal a fost facuta de Dumnezeu, deoarece mielul cu chipul sau exprima blandetea si inocenta.
Cu ocazia iesirii din Egipt, cand au sarbatorit pentru prima data Pastele, toti evreii trebuiau sa ia un miel si sa il sacrifice. Apoi, cu sangele mielului erau unse ramele de lemn ale usilor de la casele in care locuiau acestia.
In noaptea aceea, ingerul mortii trimis de Dumnezeu a trecut prin Egipt si a omorat toti fiii intai nascuti ai egiptenilor in casele care nu aveau pe usa sangele mielului. In casele israelitilor, nu a murit nimeni, pentru ca acestia ascultasera porunca lui Dumnezeu si au pus sangele mielului pe usile lor.
Sangele mielului oferea o garantie, prin care credinciosii dadeau de inteles ca au luat in serios cuvantul lui Dumnezeu.
Ouale rosii: Legenda spune ca Maica Domnului, atunci cand a venit sa-si planga fiul rastingnit pe cruce, a pus la picioarele acestuia un cos cu oua. Sangele lui Isus a curs pe oua, inrosindu-le.
Potrivit unei alte legende, pietrele care erau aruncate in Isus se transformau in oua rosii.
Ouale semnifica, de asemenea, nasterea si abundenta.
Decorarea acestora a fost realizata pentru prima data de catre rusul Peter Carl Faberge, care le facea pentru Curtea Regala ruseasca, folosind oua din aur decorate cu pietre pretioase.
Si in Romania aceasta arta' s-a raspandit rapid, fiind diferita de la zona la zona. In Vrancea ouale se incondeiaza cu vopsele in relief, in Bucovina se impodobesc cu margele, in zona Neamt, ouale sunt facute din lemn si apoi pictate, in Harghita din lut, iar in Bucovina din plastic.
Desenele au la randul lor o anumita semnificatie, spre exemplu: linia dreapta verticala – viata; linia dreapta orizontala – moartea; linia dubla dreapta – eternitatea; linia formand o suita de dreptunghiuri – gandirea si cunoasterea; linia usor ondulata – apa, purificarea; spirala – timpul, eternitatea; dubla spirala – legatura dintre viata si moarte.
Lumanarea de Inviere: este lumanarea pe care fiecare crestin o aprinde in noaptea de Inviere din lumina adusa de preot de pe masa Sfantului Altar. Reprezinta simbolul invierii lui Isus, a luminii asupra pacatului, a biruntei vietii asupra mortii.
Crucea: este simbolul crestinismului si este prezenta in toate ritualurile si sarbatorile crestine.
Este, de asemenea, simbolul Sfintei Treimi (Tatal, Fiul si Sfantul Duh), al iubirii lui Dumnezeu pentru oameni, simbolul jertfei lui Iisus Hristos pentru salvarea omenirii.
Crucea a fost declarata ca simbol al crestinatatii de catre imparatul Constantin, in cadrul Consiliului de la Niceea, in anul 325 dupa Hristos.
Foto: Dreastime.