Umplutura:
500 g branza slaba
3 oua
2 linguri gris
1 ou
condimente (marar, piper, boia)
Aluat de foietaj:
500 g faina
400 g margarina
1/2 lamaie
1/2 pahar apa
Pentru pregatirea aluatului, cerne faina si imparte-o in doua parti egale. Una dintre parti se framanta impreuna cu margarina si se intinde cu facaletul intr-un strat de aproximativ 2 cm grosime, pana obtii un patrat. Se pune pe o folie de aluminiu si se da la rece.
Cealata parte de faina se amesteca impreuna cu un pahar de apa, se stoarce zeama de lamaie si se adauga sare. Se framanta si se face o minge elastica, ce se acopera cu un servet si se lasa 30 min. Se intinde cu facaletul. Aluatul cu unt se pune in mijlocul aluatului cu lamaie, se intorc marginile si se impatureste ca intr-un plic. Se asaza „plicul pe masa, apoi se intinde cu facaletul, pana ce se amesteca cele doua aluaturi.
Taie din foaia de aluat cercuri, cu ajutorul unui pahar. Amesteca branza cu cele 3 oua, grisul si condimente dupa gust. In fiecare cerc, pune cate o lingura din compozitie, iar apoi pliaza aluatul si lipeste marginile prin presare. Asaza portofelele astfel obtinute intr-o tava de teflon unsa cu margarina. Bate oul ramas cu ajutorul unei furculite, iar apoi unge cu acesta portofelele asezate in tava si da tava la cuptor. Cand placintele devin aurii, se scot si se servesc calde.
Reteta preluata de pe www.hobbybucatar.blogspot.com