– 10 mere mari, preferabil moi,
– 8 linguri de zahar vanilat,
– 1 lingurita de praf de scortisoara,
– 200 ml apa minerala,
– 500 g de faina,
– 8 linguri de ulei de masline,
– 50 g de margarina vegetala
Se prepara aluatul din apa minerala, faina si ulei de masline. Se framanta pana cand nu se mai lipeste de maini si devine o coca omogena. Se pastreaza trei linguri de faina care se amesteca cu margarina vegetala. Se ia un praf de faina si se intinde pe masa. Atentie! Masa trebuie bine spalata inainte si dezinfectata.
Se intinde o foaie din aluat pe masa pudrata cu faina, facand tot posibilul ca foaia de aluat sa fie cat mai subtire. Se intinde pasta de margarina cu faina peste foaia de aluat. Se impacheteaza foaia de aluat cu umplutura din margarina inspre interior.
Se ia foaia de aluat impachetata si se tine la frigider timp de o ora. Se rad cele 10 mere (pe partea mica a razatoarei). Se ia acum cratita mare in care se pun merele rase si zaharul, presarandu-se pe deasupra praful de scortisoara. Se pune cratita la foc mic si se lasa pentru a se evapora sucul lasat de mere. Se scoate de la frigider foaia de aluat, abia atunci cand sucul merelor s-a evaporat.
Se unge o tava cu ulei de masline si se presara un praf de faina uniform pe tava. Coca se imparte in doua foi si se intinde mai intai una dintre foi pe tava. Se pun merele peste prima foaie si apoi se pune cea de-a doua foaie peste. Este mai bine sa nu existe contact intre cele doua foi de aluat. Se baga placinta la cuptorul bine incins si se tine cam 45 de minute, pana cand s-a rumenit. Placinta cu mere se serveste dupa ce s-a racit putin, taindu-se placinta in patratele.