Placenta este un organ tranzitoriu care, timp de 9 luni, are rolul de a asigura creșterea si metabolismul fetal, protecția fătului împotriva agresiunilor toxice infecțioase, imunologice și este sursa secretore hormonală indispensabil evoluției sănătoase a sarcinii.
Placenta previa este o problemă a sarcinii. Aceasta reprezintă o condiție ce apare când placenta creşte în partea inferioară a uterului și acoperă total sau parțial colul uterin, determinând, uneori, sângerare vaginală severă inainte sau în timpul nașterii.
Incidența placentei previa este de 1 la 500 de cazuri. Dar riscul crește cu fiecare sarcină și se estimează că una din 20 de femei care au avut peste 6 nașteri, vor avea placentaăprevia la următoarele nașteri. De asemenea, riscul de placenta previa este dublu la femeile care poartă gemeni sau tripleți.
Printre cauzele placentei previa se numara:
– o forma anormală a placentei;
– cicatrici uterine dobandite după operații pentru fibroame uterine (miomectomii);
– anomalii ale uterului;
– fumatul;
– dimensiunea prea mare a placenteiavorturile repetate urmate de chiuretaje uterine;
– cezariana;
– sarcină multiplă;
– fibrom uterin.
– scurgeri vaginale în special în primul și al doilea trimestru de sarcină;
– crampe uterine;
– durere abdominală;
– durere de spate severă;
– contracții uterine frecvente;
– sângerări vaginale nedureroase, în special în trimestrul al treilea de sarcină;
– pozitia fetusului este oblică sau transversală în aproximativ 15% dintre cazuri.
Examinarea cu ultrasunete în cel de-al doilea semestru de sarcină va indica dacă placenta este de tip previa sau nu.
Tratamentul depinde de:
– cât de evoluată este sarcina
– ce porțiune din cervix acoperă placenta
– numărul de nașteri anterioare al mamei
La începutul sarcinii se pot face transfuzii cu sânge pentru a-l suplini pe cel pierdut. Pentru a preveni nașterea prematură se face un tratament medicamentos stabilit de către doctor. Sarcina trebuie menținută cel puțin până la 36 de săptămâni. După această perioadă, trebuie puse în balanță nivelul de dezvoltare al fetusului și iminența unei hemoragii masive. Metoda de aducere pe lume a bebelușului, în cazuri de placenta previa, este cezariana.
La ce să te astepți
Atunci când sarcina este supravegheată îndeaproape, nu vor exista probleme majore. Asta înseamna ținerea sub observație a mamei pe toată perioada sarcinii, chiar internarea în spital dacă este necesar și efectuarea operației de cezariana atunci când va veni momentul nașterii.
Complicațiile care pot apărea sunt hemoragie, șoc, anemie, infecție, formarea de cheaguri de sânge în uter, iar în unele cazuri grave chiar decesul.
Nașterea prematură (în cazul sarcinilor de mai puțin de 36 de saptamani) este principala cauze de deces al bebelușilor în acest caz.
De asemenea, pot apărea pierderi masive de sânge, care pun în pericol atât viața mamei, cât și pe cea a bebelușului, dacă placenta se desprinde de uter în timpul nașterii. Aceste hemoragii pot aparea și în timpul cezarianei, nu numai la nașterile vaginale.
Foto: Sebastian Enache.