Peste 12.000 de minore din România au devenit mame anul trecut. Potrivit statisticilor, 12.906 adolescente sub 19 ani au deja primul copil, 3.657 au doi copii și 673 au făcut trei copii.
În lipsa unei educații sexuale corecte în România, cifrele copiilor care devin părinți cresc îngrijorător de mult. În 2018, statisticile oficiale arătau că, din 674 de copii născuți de mame mai mici de 15 ani, doar 79 au tatăl tot adolescent (cu vârstă sub 20 de ani), iar din totalul de 17.307 de copii născuți de mame care au între 15 și 19 ani, doar 2.120 au tatăl sub 20 de ani, mulți dintre copii având tați cu vârsta peste 65 de ani.
Potrivit specialiștilor, lipsa educației sexuale duce la sarcini nedorite în rândul minorelor și, în consecință, la abandon școlar.
„Copiii născuți de mame minore sunt vulnerabilizați atât social, cât și medical, în multe cazuri vorbind despre nașteri premature sau sarcini care nu au fost monitorizate medical. Cu toate că numărul naşterilor la mamele minore a scăzut uşor în 2018, atât în cazul mamelor sub 15 ani, cât şi în cazul celor cu vârsta cuprinsă între 15 şi 19 ani, situaţia rămâne îngrijorătoare privind ordinul naşterilor la mame adolescente (al câtelea copil născut viu al mamei). Astfel, dintre adolescentele-mame cu vârsta sub 19 ani, 12.906 sunt la prima naştere, 3.657 la a doua, 673 la a treia, 63 la a patra, şapte la a cincea şi una la a şasea naştere', explică reprezentanții organizației Salvați Copiii, care citează surse oficiale ale Institutului Național de Statistică.
Gabriela Alexandrescu, președinta executivă a organizației, a precizat că mamele adolescente provin din medii sărace, fără acces la asistență medicală.
„Și de aici, consecințe extrem de greve și, din păcate, ireversibile: nașteri premature, mortalitate infantilă, copii crescuți de copii, în medii socio-economice precare, prepetuând, de fapt, discriminările', a subliniat Gabriela Alexandrescu pentru Adevărul.
Mai mult aceleași dată arată că cele mai multe mame adolescente provin din mediul rural.
„Cinci din 10 mame cu vârsta sub 18 ani nu au fost niciodată la control ginecologic, ceea ce a dus la o rată de patru ori mai mare a nașterilor premature. În plus, șapte din 10 mame minore nu au beneficiat niciodată de planificare familială, iar cinci din 10 gravide minore din mediile defavorizate nu au efectuat ecografiile recomandate în sarcină', conform unei cercetări efectuate de Salvați Copiii anul trecut.
Sursă foto: 123rf.com