Ai observat, probabil, cum cei mai mulți părinți tind să-și țină bebelușii pe partea stangă a corpului când îi țin în brațe. Poate ți s-a întâmplat și ție, chiar dacă nu ai copii, ca atunci când iei un bebeluș în brațe să-l sprijini, instinctiv, de partea stângă. Potrivit studiilor, 85% dintre femei fac acest lucru, iar oamenii de știință au încercat să găsească o explicație plauzibilă pentru acest fenomen.
În urma unui studiu apărut în publicația Nature Ecology and Evolution', unde a fost monitorizată interacțiunea mama-copil la diferite specii de mamifere, cercetătorii de la diverse universități de prestigiu din Rusia, Australia și Statele Unite ale Americii au ajuns la câteva concluzii remarcabile.
Emisfera dreaptă a creierului are legătură cu latura emoțională, cu recunoașterea facială și cu orientarea spațială, în timp ce emisfera stângă este mai rațională și are legătură cu calculele și procesarea limbajului. Funcțiile motorii ale părții drepte ale corpului uman sunt controlate de emisfera stângă, pe când cele din partea stângă sunt controlate de cea dreaptă. Din acest motiv, spun cercetătorii, există tendința de a purta copilașul pe partea stângă a corpului care este direct legată de emisfera emoțională. Se pare că acest lucru duce la întărirea legăturii dintre mama și copil.
De asemenea, atunci când cel mic este ținut în brațe pe partea stângă, urechea acestuia este îndreptată către gura mamei, pentru a acapara mai bine toate șoaptele mamei. Iar urechea dreaptă transmite toate informațiile către partea stângă a creierului, responsabilă, după cum spuneam, de abilitățile de comunicare ale copilului, potrivit verywellfamily.com.
Această explicație este valabilă și în cazul animalelor ale căror pui, de cele mai multe ori, aleg să meargă și să tea mai mult pe lângă partea stângă a mamelor.
Citește și 5 semne clare că bebelușul tău e fericit