Livingul este camera cea mai spațioasă din locuință și locul unde petrecem cel mai mult timp. Din punct de vedere funcțional, livingul este cea mai puțin specifică dintre camere, însă oferă maximul de valoare locuinței, întrucât ne recomandă oaspeților. Prin urmare, livingul transmite acestora cum gândim spațiul, cum folosim resursele, cât suntem de creativi și de preocupați de calitatea vieții. Pe scurt, le arată cine suntem.
Există stiluri potrivite fiecărei familii, iar unul dintre cele mai apreciate este cel clasic, deoarece, prin definiție, clasicul transmite eleganță, cunoștințe estetice și rafinament. De aceea, te invităm să descoperi cele mai bune idei pentru un living clasic.
Pereții livingului clasic pot fi acoperiți cu panouri de lemn masiv, cu tapet de calitate, tapițerii sau picturi efectuate direct pe zid. Nu folosi niciodată tapet ieftin sau materiale sintetice, pentru că aspectul dorit este de lux. Accentul se pune pe calitate și textură, nu pe o paletă cromatică prea saturată.
Podeaua pentru o sufragerie în stil clasic trebuie să fie de lemn acoperit cu lac strălucitor și bine lustruit. Se poate folosi un parchet de lemn de tip mozaic, cu model abstract sau floral extins. O altă suprafață potrivită este marmura, în toate formele ei clasice.
În cladirile vechi și mari, tavanele erau adevărate capodopere, fiind decorate cu modele complexe și picturi. Pentru o locuință modernă, aspectul clasic se obține cu ajutorul cornișelor decorative, care pot fi așezate după tipare diverse. Ține cont că pentru un living clasic înălțimea tavanului este foarte importantă. Camera trebuie să fie înaltă, iar dacă nu este, mobila și celelalte decorațiuni trebuie adaptate astfel încât să dea iluzia înălțimii și să nu pară înghesuite.
Toată mobila trebuie să fie din lemn masiv, să aibă un aspect rafinat și impunător. Materialele ca MDF-ul sau placajul nu sunt potrivite pentru mobila în stil clasic, pentru că dau un aspect vulgar. Lemnul indicat este cel de esență nobilă, de exemplu nuc, mahon, mesteacăn sau cireș și deseori este poleit. Fotoliile, scaunele și canapelele sunt tapițate cu piele naturală și țesături prețioase, chiar filigranate.
Culorile stridente nu sunt recomandate pentru un interior clasic. Nuanțele de bej sau crem sunt cele mai folosite, dar poți utiliza și tonuri calde de maro, galben și toate nuanțele lemnului. Dacă totuși vrei să folosești culori mai vibrante, alege nuanțele lor delicate, astfel încât să nu alterezi senzația de bogăție, grație și solemnitate.
Este important ca paleta cromatică să fie unitară, pentru ca stilul să fie veritabil și imaginea de ansamblu autentică. Astfel, culorile pereților, tavanului, podelei, mobilierului și perdelelor trebuie să se armonizeze perfect.
Lumina într-un living clasic trebuie să fie abundentă, dar în același timp delicată. Instalează unui candelabru dacă încăperea este destul de mare și de înaltă, alături de alte surse de iluminat elegante, aflate la diverse niveluri ale camerei.
Accesoriile și obiectele de decor reprezintă latura cea mai vizibilă a stilului clasic. Tablourile, oglinzile, vasele de porțelan, sculpturile, ceasurile lucrate în detaliu și perdelele fine asigură aspectul luxos și solemn. Totuși, ca și în cazul mobilierului, accesoriile trebuie să fie numeroase și diverse, dar nu înghesuite. Stilul clasic este un amestec de spațiu și abundență, de bogăție și cultură.
Prea multe echipamente moderne te pot pune în dificultate când îți dorești un living clasic. Din fericire, există soluții, una dintre cele mai folosite fiind utilizarea unor nișe, dulapuri sau a altor piese de mobilier pentru a le reduce vizibilitatea. Pe de altă parte, obiectele moderne pot fi transformate într-un avantaj. Un birou din lemn natural pentru calculator și un suport de mahon pentru televizor transmit deschidere către nou și accentuează rafinamentul.
Există modele variate de livinguri clasice, care pot fi puse în practică prin alegeri corecte, conforme cu ideile expuse mai sus. Un living rafinat oferă confort și frumusețe, în armonie cu principiile de bază ale stilului clasic: ordine, eleganță, bogăție.