(P) Cauți cărți pentru copii? Uite 4 lucruri de care să ții cont!

Specialiștii recomandă ca lectura să facă parte atât din viața ta, cât și a celor mici, întrucât această activitate susține capacitatea cognitivă, contribuie la dezvoltarea vocabularului precum și a inteligenței emoționale. Cărțile pentru copii îi ajută să deprindă abilități de socializare și empatie, care le vor fi de folos mai târziu în viață. 

Este indicat să îl introduci pe cel mic în lumea fascinantă a cărților cât mai devreme posibil, încă de la naștere, conform unor studii recente. De cele mai multe ori, însă, ca părinte îți poate fi greu să te decizi ce cărți să alegi pentru cel mic, mai ales când ești pus în fața unei oferte de titluri atât de mare, pe care o poți găsi fie într-un magazin fizic, fie într-o librărie online.  

Iată care sunt cele mai importante criterii de care trebuie să ții cont atunci când ești în căutarea unei cărți pentru copii:

  1. Vârsta copilului

Pe măsură ce crește, cel mic dezvoltă noi abilități și interese, inclusiv asupra cărților care îi sunt citite. Așadar, este necesar să cumperi cărți potrivite vârstei lui, care să îl ajute să îndrăgească lectura. Mulți specialiști recomandă să îi citești celui mic încă de la naștere, iar cele mai recomandate cărți până la vârsta de 2 ani sunt cele cartonate ori din material textil sau plastic, cu ilustrații ce reprezintă obiecte familiare. De asemenea, poți opta și pentru cărțile senzoriale cu activități pentru copii. La culcare îi poți citi povești pentru copii scurte, cu propoziții simple sau poezii cu rime distractive. 

Copiilor cu vârsta între 3 și 6 ani le poți citi din cărți cu ajutorul cărora să descopere mediul înconjurător, care au și imagini reprezentative, și tot în această perioadă este recomandat să le arați cărți cu ajutorul cărora să identifice alfabetul și cifrele. Pentru a le stimula memoria, cărțile cu rime ușoare și repetitive sunt cele mai potrivite.

După vârsta de 7 ani, moment în care cei mici vor începe școala și vor putea să citească singuri, sunt recomandate cărțile cu litere de tipar, ce pot fi mai ușor de parcurs, dar și cele din programa școlară. Pe măsură ce învață să citească, cei mici își pot alege singuri următoarea carte și, mai mult, își pot organiza propria bibliotecă. 

  1. Nivelul de lectură al copilului 

Unii copii citesc mai lent iar alții mai rapid, așadar, este foarte important să observi care este nivelul de lectură al copilului tău și apoi să cumperi cărți care nu au un grad prea mare de dificultate. Cei mici își dezvoltă cel mai bine abilitatea de a citi prin exercițiu, și chiar dacă vei continua să îi citești tu, cărțile cu un scris mare îl pot ajuta să înceapă să deprindă singur această activitate. De la vârsta de 10 ani, se poate descurcă să citească singur, astfel că îi poți cere detalii despre cartea pe care o citește sau îl poți ajuta să creeze fișe de lectură.

  1. Ține cont de pasiunile copilului

 În funcție de lucrurile care îi plac, de la personaje din desene animate până la mijloacele de transport, poți cumpăra cărțile în care acestea sunt prezente, astfel că cel mic va fi foarte atras de poveste și de cărți, în general. De cele mai multe ori, copiii îndrăgesc aventurile personajelor lor preferate, astfel că poți face cu el o selecție a cărților sau colecțiilor pe care să le citiți împreună. 

  1. Implică-l în decizia de a cumpăra o carte

Nimic nu îi ajută pe copii mai mult decât să fie implicați în luarea deciziilor, astfel că această abordare le va da încredere în sine și îi va ajuta sa devină mai independenți. Atunci când mergeți împreună într-o librărie, îl poți lăsa pe el să decidă ce carte dorește să citească. Îl poți ajuta prin a-i oferi explicații despre cartea respectivă, dacă simți că are nevoie. 

Copiii cărora li s-a citit constant încă de la o vârstă fragedă, vor dezvolta în timp iubirea față de lectură și de cărți. În anii de școală vor descoperi tot mai multe informații despre mediul înconjurător, astfel că nu trebuie să ignori nici cărțile care prezintă informații științifice, adaptate vârstei copilului. Cu fiecare informație nouă sau cu fiecare carte citită, va fi tot mai capabil să facă față vieții de adult.   


URMĂREŞTE CEL MAI NOU VIDEO
Recomandari
Redactia.ro
RTV
Proiecte speciale
Unica.ro
Trending news
Mai multe din Diverse
Buton